Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Δέχονται μικρές γεωπολιτικές πιέσεις

Οι επενδυτές εστιάζουν στην αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων

Ήπια πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, διορθώνοντας μετά από μια ανοδική εβδομάδα καθώς οδεύουν προς τη λήξη της χρονιάς σε θετικό κλίμα.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,3%, με τον κλάδο των κατασκευών να χάνει 1,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,02% στις 7.574 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,29% στις 16.702 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,35% στις 7.570 μονάδες.

Το κλίμα

Από την περασμένη εβδομάδα, όταν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde απέρριψε ότι εξετάζεται επί του παρόντος η μείωση επιτοκίων, οι αγορές προσπαθούν να προσαρμοστούν στο ενδεχόμενο τα επιτόκια της ευρω-τράπεζας να παραμείνουν υψηλά για περισσότερο από το αναμενόμενο.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές εστιάζουν στην αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων μετά την εκτόξευση δύο πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, ο ένας εκ των οποίων ήταν διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM) με δυνατότητα να φτάσει σε οποιοδήποτε μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με την Ιαπωνία.

Επίσης, μία ακόμη εστία έντασης φαίνεται να αναδύεται, μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ πως η υπηρεσία του παρακολουθεί προσεκτικά τις τρέχουσες εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, λόγω των ανακοινώσεων των ναυτιλιακών «κολοσσών» να αναστείλουν τις διελεύσεις πλοίων τους μέσω της διώρυγας, λόγω των επιθέσεων των Χούθι.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στα προϊόντα - Οι αυξήσεις και οι μειώσεις στο καλάθι μας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ