Αγορές: Το χειρότερο ποδαρικό σε πάνω από 20 χρόνια

Ο ρόλος της Fed, η διάψευση των προσδοκιών και τα στοιχήματα για τα επιτόκια

Ποδαρικό με το… αριστερό φαίνεται ότι έκανε το 2024 η Wall Street.

Μετά από ένα ζωηρό εορταστικό ράλι, οι επενδυτές πλημμύρισαν με παλιές ανησυχίες για το νέο έτος, αλλά και με νέα ερωτηματικά σχετικά με την πορεία της πολιτικής της Federal Reserve.

Το αποτέλεσμα: ένα cross-asset drubbing που σηματοδότησε το χειρότερο ξεκίνημα των τελευταίων δύο δεκαετιών. Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε για πρώτη φορά σε 10 εβδομάδες.

Για τους εμπόρους που είχαν προετοιμαστεί για περικοπές επιτοκίων τον Μάρτιο, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ ενδεχομένως θολώνουν περαιτέρω τις προοπτικές.  Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Bloomberg, δεν μπορούν να συναχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία της αγοράς από τη διαπραγμάτευση λίγων ημερών.

Παρόλα αυτά, οι διακυμάνσεις αποτελούν μία ακόμη υπενθύμιση των κινδύνων της υπερβολικής εμπιστοσύνης όταν μπαίνουν τα στοιχήματα για την επιτοκιακή στρατηγική των κεντρικών τραπεζών.

«Οι επενδυτές εφησυχάζονταν και περίμεναν ένα χατ τρικ με εξασθένιση του πληθωρισμού, σταθερή ανάπτυξη θέσεων εργασίας και κέρδη προς τα πάνω», αναφέρει ο Michael Bailey, διευθυντής έρευνας στην FBB Capital Partners. «Αυτή η εβδομάδα φίμωσε μερικούς από τους ταύρους».

Αντίθετοι άνεμοι

Σε μια αντιστροφή της τάσης από το «ράλι του πάντων» τους τελευταίους μήνες του 2023, όλες οι μεγάλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων υποχώρησαν την τελευταία εβδομάδα.

Οι μετοχές και το σταθερό εισόδημα που ακολουθήθηκε ευρέως από τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια μειώθηκαν τουλάχιστον 1,5% κατά τις πρώτες τέσσερις συνεδριάσεις, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση από τα μέσα του 2002.

Αν και αντίθετοι άνεμοι, όπως οι υποβαθμίσεις της Apple Inc. και οι βαριές εταιρικές εκδόσεις επιβάρυναν τις αγορές, η αυτάρεσκη τοποθέτηση των επενδυτών, ιδιαίτερα γύρω από την πολιτική της κεντρικής τράπεζας, ήταν ο βασικός παράγοντας επιτάχυνσης. Στο σταθερό εισόδημα, οι έμποροι είχαν δει τη μείωση των επιτοκίων της Fed τον Μάρτιο ως σίγουρο στοίχημα στα τέλη Δεκεμβρίου. Τώρα, η πιθανότητα αυτή ανέρχεται σε περίπου 70%. Σχεδόν το ίδιο μοτίβο διαδραματίστηκε στην Ευρώπη.

Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, τα οποία αντιστάθηκαν στο να κυνηγήσουν κέρδη τον Νοέμβριο, υποχώρησαν τον περασμένο μήνα, με τις καθαρές ροές τους να γίνονται «ουσιαστικά θετικές», σύμφωνα με τα στοιχεία του prime-broker που συγκέντρωσε η JPMorgan.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο ρυθμός με τον οποίο οι πελάτες αμοιβαίων κεφαλαίων απελευθέρωσαν τα πτωτικά στοιχήματά τους. Ο αριθμός των short covering από τα τέλη Οκτωβρίου ήταν μεγαλύτερος από οποιαδήποτε περίοδο από το 2018, εκτός από την ανάκαμψη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020.

Στην Goldman Sachs Group Inc., ο Tony Pasquariello παρατήρησε επίσης μια έκρηξη αισιοδοξίας. Σε μια κλίμακα από -10 έως +10, εκτίμησε ότι η έκθεση σε μετοχές της κοινότητας γρήγορου χρήματος μετακινήθηκε από -8 σε +8 μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου.

Αλλαγή του κλίματος

Η απρόσκοπτη αισιοδοξία έπαιξε επίσης ρόλο στην πτώση  της αγοράς που σημειώθηκε, μέχρι την Παρασκευή, απουσία σημαντικών μακροοικονομικών στοιχείων. Εξάλλου, πριν από την συνεδρίαση της Fed τον Μάρτιο αναμένονται τρία αναγνώσεις για τις τιμές καταναλωτή, επιπλέον των εκθέσεων κερδών του τέταρτου τριμήνου από εταιρείες.

Όπως πάντα, η πορεία των κερδών παραμένει πρωταρχική για τους επενδυτές μετοχών. Οι αναλυτές βλέπουν επί του παρόντος συνολικό ρυθμό ανάπτυξης σχεδόν 11% για τον S&P 500, αντανακλώντας διψήφια κέρδη στις εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης, βιομηχανίες, τεχνολογία και υπηρεσίες επικοινωνίας. Η κεφαλαιοποίηση των ΗΠΑ διαπραγματεύεται με 19,6 φορές τις εκτιμήσεις, μια υψηλή αλλά όχι πρωτόγνωρη αποτίμηση σε σχέση με τα τελευταία χρόνια.

«Πιστεύω πραγματικά ότι τα τεχνικά στοιχεία στην αγορά μετοχών είναι καταπληκτικά», δήλωσε ο Rick Rieder, επικεφαλής επενδύσεων παγκόσμιου σταθερού εισοδήματος της BlackRock Inc., στο Bloomberg TV. «Υπάρχουν κάποιες μετοχές που θα μπορούσατε να αγοράσετε και οι οποίες διαπραγματεύονται με τριπλάσιες ταμειακές ροές, επταπλάσιες έως 10 φορές τα κέρδη».

Βλέποντας μέσα από το φακό της τοποθέτησης, η εικόνα παραμένει αναμφισβήτητα πτωτική. Παρακολουθώντας την προσφορά χρήματος και τα περιουσιακά στοιχεία μεταξύ των χωρών, το μοντέλο της JPMorgan έδειξε ότι οι επενδυτές, από ιδιώτες μέχρι συνταξιοδοτικά ταμεία και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, έχουν δει τις διαθέσεις μετρητών ως ποσοστό των συνολικών χαρτοφυλακίων τους να πέφτουν προς τα χαμηλά στο τέλος του 2021. Ενώ η συρρίκνωση του σωρού μετρητών είναι εν μέρει συνάρτηση ενός ράλι σε μετοχές και ομόλογα, υποδηλώνει επίσης πτώση της πιθανής αγοραστικής δύναμης, σύμφωνα με τους στρατηγούς αναλυτές της JPMorgan.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Ερυθρά Θάλασσα: Το «ντόμινο» επιπτώσεων που προκαλεί στο εμπόριο (Γράφημα)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ