Ο φόβος φέρνει ξανά τις αγορές στο "κόκκινο"

Επανήλθε η κακή ψυχολογία.

Οι φόβοι για δεύτερο κύμα κρουσμάτων του Covid-19 λυγίζουν το ηθικό των επενδυτών. Και τούτο γιατί όλοι αντιλαμβάνονται πως σε μία τέτοια περίπτωση δεν αποκλείονται νέα lockdown και ακόμη βαθύτερη ύφεση και αιμορραγία στην αγορά εργασίας.

Οι απώλειες στο ΧΑΚ, το Χρηματιστήριο Αθηνών και τις αγορές στα της Ευρώπης διευρύνονται όσο περνάει η ώρα. 

Νωρόιτερα στις 12:59 ώρα Κύπρου, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ υποχωρούσε σε ποσοστό 1,20%, στις 47,89 μονάδες.

Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 παρουσιάζει απώλειες σε ποσοστό 1,25%, τυγχάνοντας διαπραγμάτευσης στις 28,41 μονάδες. Την ίδια ώρα η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στις €87.102,40.

Όλοι οι επιμέρους χρηματιστηριακοί δείκτες καταγράφουν πτώση, πλην του δείκτη των Ξενοδοχείων ο οποίος δεν παρουσιάζει μεταβολή μέχρι τις 12:59.

Συγκεκριμένα, άνοδο σημειώνει ο δείκτης των Επενδυτικών Εταιρειών σε ποσοστό 2,86%, ο δείκτης της Κύρια Αγοράς σε ποσοστό 2,33% και της Εναλλακτικής Αγοράς σε ποσοστό 0,14%.

Όπως μεταδίδει το euro2day, στην Ελλάδα στις 14:45 ο Γενικός Δείκτης χάνει και τις 650 μονάδες, αφού με πτώση 2,3% υποχωρεί στις 247 μονάδες. Οι τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων με τον δείκτη τους σε νέα βουτιά της τάξης του 5,6%. Απώλειες της τάξης του 3,8% παρουσιάζουν οι κλάδοι εμπορίου και τροφίμων, ενώ πτώση άνω του 2% έχουν και οι κατασκευές. 

Την ίδια ώρα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 2,5%. Απώλειες 2,6% εμφανίζουν τόσο ο γερμανικός DAX όσο και ο γαλλικός CAC 40, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 είναι στο -2,3%. Εντονότερες είναι οι ρευστοποιήσεις στο χρηματιστήριο του Μιλάνου όπου ο FTSE MIB βυθίζεται στο -3,4%. 

Οι κλάδοι ταξιδιών- αναψυχής, τραπεζών και πετρελαίου δέχονται σφυροκόπημα. Τους επενδυτές έχει θορυβήσει και η προειδοποίηση της Fed ότι ο δρόμος για την ανάκαμψη θα είναι μακρύς και δύσκολος. Το βλέμμα είναι επίσης στραμμένο στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία γίνεται προσπάθεια για έναν συμβιβασμό επί της άκρως φιλόδοξης πρότασης της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες αφού 8 κράτη- μέλη έχουν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ