Zero Waste Beach: Δράση ουσίας, με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα

Στοχευμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από το παγκόσμιο αυτό ζήτημα.

Tης Κάλιας Πατσιά*

Είναι κοινή η διαπίστωση ότι η εφαρμογή πρακτικών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), δεν αποφέρει οφέλη μόνο στις επιχειρήσεις και το προσωπικό τους, αλλά και στο περιβάλλον και την ευρύτερη κοινωνία, συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας.

ΕΚΕ, ωστόσο, δεν σημαίνει φιλανθρωπία ή εμπορική χορηγία, ούτε δημόσιες σχέσεις ή μια τυπική συμμόρφωση με την υπάρχουσα νομοθεσία. Σημαίνει πλατφόρμα κοινωνικού διαλόγου, πηγή καινοτομίας, δημιουργία αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού. Πάνω απ’ όλα σημαίνει «επένδυση» που να αποφέρει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για την κοινωνία και το οικοσύστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Coca-Cola έχει καθορίσει ως παγκόσμιο όραμά της έναν κόσμο χωρίς απορρίμματα, στηρίζοντας δράσεις και πρωτοβουλίες κατά της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης, η οποία όπως γνωρίζουμε έχει ολέθριες συνέπειες όχι μόνο στο θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και στην υγεία μας. Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι το πρόγραμμα «Zero Waste Beach».

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Zero Waste Beach»

Το «Zero Waste Beach» αναπτύχθηκε με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος της Coca-Cola, σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας Ακτή. Στοχεύει στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης, αλλά και στην ευαισθητοποίηση του κοινού, γύρω από το παγκόσμιο αυτό ζήτημα. Το γεγονός πως γύρω στα 13 εκατ. τόνοι πλαστικών αποβλήτων καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς, σε συνδυασμό με το ότι χώρες με τις οποίες γειτνιάζει η Κύπρος δεν δεσμεύονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διαχείριση των σκουπιδιών, καθιστά αναγκαία τη λήψη δραστικών και αποτελεσματικών μέτρων.

Εντός του 2018, μεταξύ άλλων

  • Τοποθετήθηκαν 50 κάδοι  ανακύκλωσης πλαστικού PMD σε παράκτιες περιοχές με εντυπωσιακά αποτελέσματα, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.
  • Οργανώθηκαν 15 καθαρισμοί ακτών σε συνεργασία με 13 τοπικές αρχές.
  • Συμμετείχαν 500 εθελοντές.
  • Συλλέχθηκαν 4.2 τόνοι σκουπιδιών
  • 130 επιχειρήσεις εντάχθηκαν στο δίκτυο Responsible Coastal Business.
  • Πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός και επιβραβεύτηκαν πέντε παράκτιες επιχειρήσεις για τις βιώσιμες πρακτικές αρχές που ακολουθούν, καθώς και δύο τοπικές αρχές για την υποστήριξη που συνολικά προσέφεραν στο έργο.

Εντός του 2019 στοχεύουμε σε:

  • Πραγματοποίηση πέραν των δέκα καθαρισμών ακτών και των βυθών τους. Πραγματοποιήθηκαν ήδη 4 καθαρισμοί βυθών και 13 καθαρισμοί ακτών, ενώ μαζεύτηκαν πέραν των 500 κιλά σκουπιδιών).
  • Επέκταση του Δικτύου Υπεύθυνων Παράκτιων Επιχειρήσεων με τη συμμετοχή τουλάχιστον 200 επιχειρήσεων συνολικά.
  • Τοποθέτηση ακόμη 50 κάδων ανακύκλωσης σε δύο παραθαλάσσιες περιοχές.
  • Πραγματοποίηση διαγωνισμού «Zero Waste Champions» για την ανάδειξη των παράκτιων επιχειρήσεων που εφαρμόζουν τις πιο βιώσιμες πρακτικές. Καλούμε όλες τις παράκτιες επιχειρήσεις να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή και να ενταχθούν στο Δίκτυο Υπεύθυνων Παράκτιων Επιχειρήσεων. Λεπτομέρειες για την διαδικασία και έντυπο υποβολής αίτησης για ένταξη στο Δίκτυο μπορούν να εντοπίσουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα της ΑΚΤΗΣ: http://www.akti.org.cy

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το καλοκαίρι, το συλλεκτικό γυάλινο μπουκάλι της Coca-Cola, θα ενισχύσει με τα έσοδα που αντιστοιχούν στο 15% επί των πωλήσεών του, καθαρισμούς ακτών και βυθών που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Υπεύθυνες πρακτικές, μέρος της καθημερινότητάς μας

Εάν αναλογιστεί κανείς τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα, όπως η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη πόσιμου νερού, η ρύπανση και τόσα άλλα, θα αντιληφθεί ότι είναι πρακτικά αδύνατο να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, μόνο από τις κυβερνήσεις. Ισχυρή πεποίθησή μας είναι ότι οι υπεύθυνες πρακτικές θα πρέπει να γίνουν μέρος της καθημερινότητας κάθε οικογένειας και κάθε οργανισμού. Μπορεί η νέα εποχή ανάπτυξης να είναι ταυτισμένη με την καινοτομία, ωστόσο αυτή η σύνδεση δεν αφορά μόνο τα προϊόντα και τις συσκευασίες, αλλά και τον τρόπο που σκεφτόμαστε και λειτουργούμε.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πιο σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος είναι η αναγνώρισή του. Μέσω του Zero Waste Beach, το οποίο σκοπεύουμε να συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια, θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε και να ενεργοποιήσουμε τις επιχειρήσεις, τις τοπικές αρχές, τους φορείς και τους πολίτες, ώστε να αλλάξουμε συνήθειες και να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο αυτό πρόβλημα ακόμη πιο αποφασιστικά.

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ