Φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας

Η Κύπρος είναι προετοιμασμένη να δεχτεί τις ευκαιρίες που θα υπάρξουν μετά την κρίση.

Του Αντρέα Γιασεμίδη*

Είναι γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Όλοι όσοι ασχολούνται με τον τομέα των επενδύσεων και των επιχειρήσεων ευρύτερα αναμένουν την πορεία που θα καταγράψει η παγκόσμια οικονομία μετά το πέρας της πανδημίας.

Ανησυχίες

Εύλογα παρουσιάζονται έντονες ανησυχίες για το πώς θα κινηθεί η οικονομία και αν θα αντεπεξέλθει στο σοκ που υπέστη τους τελευταίους δύο μήνες, μετά τη σχεδόν ολική αδρανοποίηση των παραγωγικών μονάδων. Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι οι επιπτώσεις του ιού στις εθνικές οικονομίες θα είναι σοβαρές. Όπως και σε άλλες χώρες, έτσι και στην Κύπρο, έχουν πληγεί η απασχόληση και οι επιχειρήσεις. Παρ’ όλα αυτά, οφείλουμε να τονίσουμε ότι η οικονομία είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που προκαλεί ο κορωνοϊός και να ξεπεράσει το σοκ, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί ως προσωρινό, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Φυσικά, αυτό ισχύει αν επαληθευτεί το σενάριο προσωρινότητας της κατάστασης και μη επανάληψης του φαινομένου τους χειμερινούς μήνες.

Σημαντικές οι συλλογικές επενδύσεις

Όσον αφορά τον τομέα των συλλογικών επενδύσεων, ο οποίος αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, σημειώνεται πως έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διάγουν η παγκόσμια και η κυπριακή οικονομία. Πώς όμως τεκμηριώνεται η θέση αυτή, την ώρα που η κρίση θεωρείται δεδομένη και τη βιώνουμε καθημερινά;

Οι συλλογικές επενδύσεις στηρίζονται στις ευκαιρίες και στην εκμετάλλευση του μομέντουμ για ανάπτυξη. Τα επενδυτικά ταμεία αποτελούν σημαντικό μέρος της παγκόσμιας οικονομίας και πιο συγκεκριμένα της παγκόσμιας αγοράς χρηματοοικονομικών μέσων. Ανέκαθεν προσέλκυαν σημαντικό αριθμό επενδυτών λόγω των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν. Το χρονικό μομέντουμ μετά το πέρας της κρίσης θα είναι το κατάλληλο ώστε να δώσει στα επενδυτικά ταμεία πρωταγωνιστικό ρόλο. Η φύση των συλλογικών επενδύσεων θα συνδράμει στην ενίσχυση της ρευστότητας, η οποία θα είναι απαραίτητη μετά το τέλος της πανδημίας. Ταυτόχρονα, αναμένεται ότι τα επενδυτικά ταμεία θα υποβοηθήσουν την ανάπτυξη και θα διευκολύνουν ιδιωτικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ρευστότητας.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα

Στην περίοδο που θα ακολουθήσει μετά το τέλος της πανδημίας, οι συλλογικές επενδύσεις αναμένεται ότι θα συνδράμουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας δραστικά, ελπίζοντας σε ένα «V shape» μοντέλο οικονομικής αντίδρασης. Το γεγονός ότι αποτελούν εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους. Τα χρήματα που θα επενδυθούν θα δώσουν ανάσα και ώθηση στην παγκόσμια οικονομία ώστε να ανακάμψει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα καινούργια projects θα είναι η κινητήριος δύναμη για την οικονομική ανάκαμψη.

Ευκαιρία αναδιοργάνωσης

Η παρούσα περίοδος την οποία διανύουμε θα μπορούσε να λεχθεί ότι δίνει μια ευκαιρία αναδιοργάνωσης του θεσμικού και φορολογικού πλαισίου των εναλλακτικών επενδύσεων. Το θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο είναι ήδη αρκετά καλά οργανωμένο και αποτελεί ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της Κύπρου για την προσέλκυση επενδυτών. Η περίοδος της πανδημίας δεν παραμένει ανεκμετάλλευτη από τους αρμόδιους φορείς. Αντίθετα, το νομικό πλαίσιο ενισχύεται και εντοπίζονται τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης και τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. Το τέλος της πανδημίας θα βρει τον τομέα των συλλογικών επενδύσεων να μπαίνει στην περίοδο του οικονομικού σοκ προετοιμασμένος και θωρακισμένος, έτσι ώστε να προσφέρει τις λύσεις που θα χρειάζεται η παγκόσμια οικονομία και να βγει περισσότερο ενισχυμένος. Ένα θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο με σχεδόν ελάχιστα τρωτά σημεία θα αποτελέσει εχέγγυο για μια ανοδική πορεία.

Στην «αρένα» του ανταγωνισμού

Ο ανταγωνισμός στον τομέα των συλλογικών επενδύσεων είναι δεδομένος. Χώρες όπως για παράδειγμα το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία, στις οποίες επίσης αναπτύσσονται τα επενδυτικά ταμεία, θα επιχειρήσουν και αυτές με τη σειρά τους να εδραιωθούν ακόμα περισσότερο στον χώρο και να επωφεληθούν της χρονικής συγκυρίας. Η Κύπρος, με τον προγραμματισμό που λαμβάνει χώρα αυτή την περίοδο και με τις προσπάθειες όλων των αρμόδιων φορέων, θα είναι σε θέση όχι μόνο να ανταγωνιστεί αυτές τις χώρες, αλλά και να υπερισχύσει, προσελκύοντας ακόμα περισσότερα επενδυτικά ταμεία.

Η χώρα μας θα είναι παρούσα όταν τα νέα επενδυτικά ταμεία έρθουν και θα αποτελέσει την έδρα για χρηματοδότηση των projects στην Ευρώπη. Η Κύπρος αποτελεί την πύλη εισόδου για ένα επενδυτικό ταμείο στην Ευρώπη, έτσι ώστε οι επενδυτές να απολαμβάνουν όλα τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και το φορολογικό καθεστώς. Ήδη έχουν δημιουργηθεί συγκεκριμένες ευκαιρίες με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρώπη. Η Κύπρος είναι προετοιμασμένη να δεχτεί τις ευκαιρίες που θα υπάρξουν μετά την κρίση, να υποδεχτεί τα επενδυτικά ταμεία και να αποτελέσει την έδρα τους.

Πρωταγωνιστικός ρόλος

Καταληκτικά, οι αρμόδιοι φορείς και οι παράγοντες που ασχολούνται με τα επενδυτικά ταμεία στην Κύπρο δηλώνουν την ετοιμότητα του τομέα να διαδραματίσει τον ρόλο που του αναλογεί, ο οποίος είναι πρωταγωνιστικός. Ο τομέας των επενδυτικών ταμείων αναμένεται όχι μόνο να αντεπεξέλθει στην προσωρινή κρίση που διαφαίνεται στον ορίζοντα, αλλά ταυτόχρονα ενδεχομένως να ενισχυθεί και να στηρίξει την παγκόσμια οικονομία, εκμεταλλευόμενος τη χρονική συγκυρία.

*Υπεύθυνος Συνέταιρος Υπηρεσιών Επενδυτικών Ταμείων PwC και Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Επενδυτικών Ταμείων (CIFA) και Πρόεδρος του Κυπροϊνδικού Συνδέσμου. 

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ