Το 2021 θα είναι μια καλύτερη χρονιά

Τα επενδυτικά ταμεία θα συμβάλουν στην εκ νέου ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Του Ανδρέα Γιασεμίδη*

Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά επιβίωσης και υπομονής. Η υγεία και η ασφάλεια των ανθρώπων ήταν και είναι η απόλυτη προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις και τις κοινωνίες μας. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για έναν ιό που εμφανίζεται για πρώτη φορά και η αβεβαιότητα είναι τεράστια. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, οι οικονομικές συνέπειες αναγκαστικά τέθηκαν σε δεύτερη μοίρα. Άλλωστε, για μια οικονομία όπως η κυπριακή, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξωτερική ζήτηση, δεν υπήρχαν ιδιαίτερα περιθώρια αντίδρασης. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι έγιναν σημαντικές κινήσεις προσαρμογής, οι οποίες σε κάποιο βαθμό περιόρισαν τις επιπτώσεις στην οικονομία. Αναφερόμενος στον δικό μου επαγγελματικό τομέα εξειδίκευσης, αυτόν των υπηρεσιών, αν μου έλεγαν πριν από ένα χρόνο ότι δεν θα ταξιδεύαμε στο εξωτερικό για να προσελκύσουμε εταιρείες και επενδυτικά ταμεία στην Κύπρο, αλλά όλα θα γίνονταν μέσω της οθόνης του υπολογιστή ή του κινητού, σίγουρα θα χαμογελούσα ειρωνικά. Κι όμως, γρήγορα προσαρμοστήκαμε όλοι στα νέα δεδομένα και προσπαθήσαμε μέσα από αυτές τις ιδιάζουσες συνθήκες να συνεχίσουμε να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες στο ίδιο επίπεδο όπως πριν.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι οι προσπάθειες που κατέβαλαν όλοι οι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας, σε συνάρτηση με τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, έχουν περιορίσει την ύφεση στην οικονομία. Μια ύφεση που εκτιμάται πως θα κυμανθεί μεταξύ 6% και 7% του ΑΕΠ, χαμηλότερα από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αρκετά πιο κάτω από άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες επίσης δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα, κατά κύριο λόγο εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας στον τουρισμό.

Αν και το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού είναι πιο έντονο από το πρώτο, εντούτοις οι θετικές ενδείξεις που έχουμε για τη διάθεση εμβολίων στην αγορά μάς κάνουν πιο αισιόδοξους για το 2021, τόσο από υγειονομικής πλευράς όσο και από οικονομικής. Από τη μια το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και από την άλλη το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα βοηθήσουν ιδιαίτερα στην αντιστροφή του κλίματος. Ήδη, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήσαμε ότι οι αγορές αντέδρασαν θετικά στα νέα για το εμβόλιο και αισιοδοξούμε πως και η επενδυτική εμπιστοσύνη θα επανέλθει σταδιακά, γιατί αναμφίβολα, αν δεν επαναλειτουργήσει ο ιδιωτικός τομέας, κανένα κράτος δεν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη από μόνο του. Βέβαια, θα χρειαστεί χρόνος για να επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση, αλλά και για να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά την πορεία μας, ωστόσο μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι πως το 2021 θα είναι σημαντικά καλύτερο από το 2020. Στην περίπτωση της Κύπρου, θέλω να είμαι αισιόδοξος πως, με τον τρόπο που είναι δομημένο το σχέδιο της Ε.Ε., θα μπορέσουμε να επιλύσουμε και κάποια διαρθρωτικά προβλήματα τα οποία ταλανίζουν για χρόνια την κυπριακή οικονομία.

Στον τομέα των επενδυτικών ταμείων, αυτής της νέας αγοράς που δημιουργείται στην Κύπρο και αναπτύσσεται ραγδαία, το 2020 είδαμε με ικανοποίηση ότι το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο. Ενδιαφέρον το οποίο προέρχεται από διαχειριστές επενδυτικών ταμείων από διάφορες γεωγραφικές περιοχές, όπως για παράδειγμα από την Ασία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα, παρατηρούμε πως αυξάνεται το ενδιαφέρον και των ξένων παρόχων υπηρεσιών προς επενδυτικά ταμεία για την Κύπρο, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη εξαγγελία από τον Όμιλο MUFG για επέκταση της παρουσίας του στην Κύπρο. Αξιολογώντας τη μέχρι σήμερα κατάσταση, τα μέλη και το Διοικητικό Συμβούλιο του CIFA είναι αισιόδοξα πως το 2021 θα καταγραφεί άνοδος για τα επενδυτικά ταμεία. Άνοδος η οποία μεταφράζεται σε αύξηση των αδειοδοτημένων ταμείων, αύξηση των υπό διαχείριση επενδυτικών ταμείων, αύξηση των παρόχων εξειδικευμένων υπηρεσιών και δημιουργία προστιθέμενης αξίας για την κυπριακή οικονομία. Παράλληλα, πιστεύουμε πως θα συνεχιστεί η τάση που καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την οποία τα επενδυτικά ταμεία επενδύουν σε διάφορους τομείς της κυπριακής οικονομίας, όπως ναυτιλία, υγεία, εκπαίδευση και όχι μόνο. Στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2020, τα περιουσιακά στοιχεία των ευρωπαϊκών επενδυτικών ταμείων ανέρχονταν σε 17,6 τρισεκατομμύρια ευρώ και η τάση είναι αυξητική. Αξιοποιώντας το σύγχρονο κανονιστικό πλαίσιο, το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και το χαμηλό λειτουργικό κόστος, μπορούμε να κερδίσουμε σημαντικά μεγαλύτερο μερίδιο από αυτή τη δεξαμενή, καθιστώντας την Κύπρο ένα καταξιωμένο κέντρο παροχής υπηρεσιών για επενδυτικά ταμεία.

Ως CIFA, είμαστε δεσμευμένοι στην προώθηση και ανάδειξη του τομέα, τηρώντας πάντα τα εποπτικά πλαίσια και κανονισμούς, διαφυλάσσοντας και ενισχύοντας το όνομα και τη φήμη της χώρας ως κέντρου παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών.

Το 2020 δεν θα ξεχαστεί εύκολα και το 2021 δεν θα είναι μια χρονιά χωρίς προβλήματα και προκλήσεις. Όμως, είμαστε μια χώρα που την τελευταία δεκαετία έχει αποδείξει πως στα πολύ δύσκολα αντιδρά και βρίσκει τις λύσεις για να αντεπεξέλθει. Αυτό ακριβώς καλούμαστε να κάνουμε για ακόμα μια φορά και είμαι σίγουρος πως με ομαδική και σκληρή δουλειά από όλους θα είμαστε και πάλι νικητές. Για το καλό αυτής της γενιάς, αλλά κυρίως των μελλοντικών, οι οποίες αναμένουν από εμάς μια ισχυρή παρακαταθήκη.

*Προέδρου Cyprus Investment Funds Association (CIFA)

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ