Post-Covid ESG era

Η κοινωνική αλληλεγγύη και η ποιοτική εταιρική διακυβέρνηση είναι απαραίτητα εργαλεία για την ανάκαμψη μετά την κρίση.

Του Ζήνωνα Παπαφιλίππου*

Στις αρχές του 2021, η αισιοδοξία φιλοδοξεί να υπερνικήσει τη χειρότερη οικονομική κρίση και τη χειρότερη παγκόσμια κρίση υγείας που βιώνει ο πληθυσμός τα τελευταία 80 και 100 χρόνια αντίστοιχα. Το ΔΝΤ εκτιμά μια παγκόσμια συρρίκνωση 4,4% για το 2020, αλλά και αύξηση 5,2% για αυτό το έτος. Η τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας παρουσιάζει ένα τεράστιο δεύτερο κύμα του ιού στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, ενώ τα εμβόλια (με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα) έχουν τεθεί για μαζική διανομή έως το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, σε πραγματικούς οικονομικούς όρους, η περιορισμένη κινητικότητα και η χαμηλή οικονομική δραστηριότητα δείχνουν μια περαιτέρω συρρίκνωση για το τρέχον τρίμηνο, ενώ η ελπίδα για βελτίωση μετατοπίζεται προς τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Υπό αυτή την έννοια, οι επενδυτικές ευκαιρίες για τις κατηγορίες υψηλού κινδύνου σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα περιορίζονται, ενώ η προθυμία και η «όρεξη» των επενδυτών για βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη αποτελούν μείζονος σημασίας ζήτημα. Το «βιώσιμο» έχει πλέον γίνει συνώνυμο των επενδυτικών κριτηρίων Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών και Διακυβέρνησης («ESG»). Ο ρυθμός αύξησης επενδύσεων στον τομέα ESG έχει επιταχυνθεί υπό εκθετική μορφή τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας 10ετή αύξηση σχεδόν 300% σε κεφάλαια έναντι 130% στη συνολική αύξηση κεφαλαίων της αγοράς (η τρέχουσα κεφαλαιουχική αξία ESG επενδύσεων ανέρχεται διεθνώς στα $40,5 τρισ.). Οι διαχειριστές επενδύσεων ανά το παγκόσμιο, «συνυπολογίζοντας» τα επακόλουθα στην COVID-19 εποχή, βρίσκονται ήδη στη διαδικασία ολοκλήρωσης και υιοθέτησης κριτηρίων και παραμέτρων ESG στις επενδυτικές τους στρατηγικές, επιδιώκοντας να καλύψουν τις ανάγκες των επενδυτών τους. Σε επίπεδο κανονιστικού και νομοθετικού πλαισίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως επακόλουθο της πανδημίας, ενισχύει την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» (για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050), με απώτερο στόχο την εισροή κεφαλαίων σε βιώσιμα έργα, δημιουργώντας το «EU Taxonomy», ένα κοινό σύστημα ταξινόμησης βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων το οποίο περιλαμβάνει παραμέτρους ESG. Το CFA Institute βρίσκεται επίσης στη διαδικασία δημιουργίας «προτύπων παραμέτρων ESG» για επενδυτικά προϊόντα.

Πηγή: Morningstar

Το επενδυτικό κοινό αναγνωρίζει χωρίς αμφιβολία ότι οι παράγοντες ESG θα διαμορφώσουν τον μετά κορωνοϊό κόσμο και θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότησή του. Η κοινωνική αλληλεγγύη και η ποιοτική εταιρική διακυβέρνηση είναι απαραίτητα εργαλεία για την ανάκαμψη μετά την κρίση. Μελετώντας το πανδημικό «stress-test» στις μέρες μας σε κρατικό επίπεδο, οι χώρες με λιγότερο αποτελεσματικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, μικρή διαφοροποίηση, λιγότερο ανεπτυγμένες υποδομές και με υψηλά επίπεδα χρέους και εξωτερική οικονομική εξάρτηση, έχουν υποστεί μεγαλύτερη ζημιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αντίθετα, οι περισσότερο διαφοροποιημένες χώρες, με ισχυρότερα και βιωσιμότερα οικονομικά δεδομένα, έχουν αντεπεξέλθει.

Πηγή: Franklin Templeton. Η βαθμολόγηση των ESG παραμέτρων βασίζεται σε εσωτερικό μοντέλο αξιολόγησης της Franklin Templeton.

Το ξεκάθαρο μήνυμα για τον Σύνδεσμό μας είναι ότι το ESG είναι πλέον πιο επίκαιρο από ποτέ. Ο κάθε οργανισμός και εταιρεία διεθνώς, ανεξαρτήτως κλάδου και βιομηχανίας, θα πρέπει να υιοθετήσει αυτούς τους παράγοντες και να χαράξει μια ενεργή και γρήγορη-ευέλικτη προσέγγιση στη στρατηγική και το μοντέλο του, εάν θέλει να παραμείνει ανταγωνιστικός, να συμμορφωθεί με τους αναδυόμενους κανονισμούς και να διατηρήσει τη φερεγγυότητά του, με στόχο τη βιωσιμότητα και κερδοφορία στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

*Μέλους Δ.Σ. Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών CFA Κύπρου και Προέδρου της Επιτροπής CFA Cyprus Advocacy

 

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ