Αγνόησαν τις επιπτώσεις της πανδημίας

Όταν οι επενδυτές άρχισαν να συνειδητοποιούν τη σοβαρότητα του ιού τον Φεβρουάριο του 2020, ο πανικός αντικατέστησε τον εφησυχασμό.

Του Διονύση Σινάνου*

Αρχίζοντας με τον ιατρικό ορισμό του κορωνοϊού και το χρονικό της εξάπλωσής του ανά το παγκόσμιο, γνωρίζουμε τα εξής: Ο COVID-19 είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που προκαλεί λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως θανατηφόρα. Από αυτά που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, ο ιός μεταδόθηκε από ζώα και η πρώτη περίπτωση καταγράφηκε στη Wuhan της Κίνας τον Δεκέμβριο του 2019. Παρόλο που τον Ιανουάριο του 2020 είχαν γίνει αναφορές για επέκταση του ιού και εκτός της Wuhan, λίγοι ανέμεναν την ταχεία εξάπλωση της νόσου παγκοσμίως και την κήρυξή της σε πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (στις 11 Μαρτίου 2020).

Οι επιπτώσεις στις χρηματαγορές

Λέγοντας τα πιο πάνω, ας επιχειρήσουμε να δώσουμε μια εικόνα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις χρηματαγορές, οι οποίες θα λέγαμε ότι αρχικά ήταν ήπιες, αφού όλοι υποτίμησαν τις συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία, καθώς οι επενδυτές αποτιμούσαν την ομαλοποίηση της εμπορικής σχέσης των ΗΠΑ με την Κίνα. Κατά την περίοδο εκείνη, ο δείκτης S&P 500 μειώθηκε κατά 3,8% στα τέλη Ιανουαρίου 2020, πριν από τη γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών του τον Φεβρουάριο, και επιπλέον τα 10ετή T-Notes, ενεργώντας ως «ασφαλές καταφύγιο», υποχώρησαν από σχεδόν 2% στα τέλη Δεκεμβρίου σε 1,5% την ίδια περίοδο. Και ενώ η πανδημία εξαπλωνόταν, όταν οι επενδυτές άρχισαν να συνειδητοποιούν τη σοβαρότητα του ιού τον Φεβρουάριο του 2020, ο πανικός αντικατέστησε τον εφησυχασμό. Ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες πέραν του 35% σε λιγότερο από έναν μήνα (μέχρι τα μέσα Μαρτίου), εν μέσω υψηλής μεταβλητότητας. Οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως προέβησαν σε μειώσεις επιτοκίων και ενίσχυση ρευστότητας, μέσω ποσοτικής χαλάρωσης μεγάλης κλίμακας, για να μετριάσουν τον αντίκτυπο. Χαρακτηριστικά, η Federal Reserve (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) ενήργησε αποφασιστικά τον Μάρτιο του 2020 προχωρώντας σε μείωση των αμερικανικών επιτοκίων από 1,75% σε 0% και επεκτείνοντας την εργαλειοθήκη της ποσοτικής χαλάρωσης με την αγορά κρατικών και εταιρικών ομολόγων. Μετά από αυτή την κίνηση από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, οι αποδόσεις των χρεογράφων κατέρρευσαν, με τα 10ετή κρατικά ομόλογα να αποδίδουν μέχρι και 0,31%, ενώ οι χρηματιστηριακές αγορές έφτασαν εν τέλει στο κατώτατό τους επίπεδο.

*Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Κύπρου (CFA Society Cyprus)

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ