Αυξημένη η ζήτηση για αγορά οικίας σε ορεινές περιοχές

Η επένδυση στη γη εξακολουθεί να αποτελεί σωστή απόφαση.

Του Μαρίνου Κυναιγείρου*

Το Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών, που εξήγγειλε το Υπουργείο Εσωτερικών και είναι σε ισχύ από την 1η Μαρτίου, προκάλεσε μια αύξηση στη ζήτηση κατοικιών στις κοινότητες/περιοχές που καθορίζονται ως ακριτικές, ορεινές και μειονεκτικές βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

Είναι γεγονός ότι το συγκεκριμένο σχέδιο έθεσε σε εγρήγορση αρκετούς πολίτες που δεν έχουν στην ιδιοκτησία τους ακίνητη περιουσία, καθώς τα κίνητρά του είναι σημαντικά και αρκετά βοηθητικά για αγορά κατοικίας.

Συγκεκριμένα, ο σκοπός του σχεδίου είναι η παροχή οικονομικής ενίσχυσης για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας για μόνιμη ιδιοκατοίκηση σε συγκεκριμένες περιοχές, καλύπτοντας συνολικά 258 κοινότητες/περιοχές. Η ενίσχυση, που είναι αρκετά σημαντική, ανέρχεται στο 50% της συνολικής δαπάνης για απόκτηση κατοικίας, με κατώτατο όριο συνολικής δαπάνης τις €20.000. Το ανώτατο όριο ενίσχυσης (50% της συνολικής δαπάνης) εξαρτάται από τη σύνθεση της οικογένειας. Συγκεκριμένα, ένα μονήρες άτομο δικαιούται μέχρι €20.000, ένα ζεύγος μέχρι €30.000 και ένα νεαρό ζεύγος –να μην έχει κλείσει το 41ο έτος της ηλικίας του κανένα από τα δύο μέλη του ζεύγους κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης– μέχρι €45.000. Οικογένεια με τέκνα (περιλαμβανομένης μονογονεϊκής οικογένειας) μέχρι €35.000, νεαρή οικογένεια με τέκνα (περιλαμβανομένης νεαρής μονογονεϊκής οικογένειας) –να μην έχει κλείσει το 41ο έτος της ηλικίας του κανένα από τα μέλη της οικογένειας κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης– μέχρι €50.000, πολύτεκνοι (4 και άνω τέκνα) μέχρι €55.000 και άτομα με αναπηρία πρόσθετο ποσό μέχρι €10.000 για κατασκευές και πρόσθετο ποσό μέχρι €15.000 για ειδικές κατασκευές, για σκοπούς ασφάλειας και επαρκούς στήριξης της κατοικίας λόγω μορφολογίας ή και κλίσης του εδάφους.

Ως εκ τούτου, αρκετά νέα ζευγάρια που δεν πρόλαβαν ή δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να αποκτήσουν ιδιόκτητη κατοικία λόγω οικονομικής στενότητας και των οικονομικών κρίσεων που έπληξαν τη χώρα μας, σήμερα θεωρούν ότι το συγκεκριμένο σχέδιο μπορεί να τους βοηθήσει για να αποκτήσουν τη δική τους κατοικία και να ξεφύγουν από το ενοίκιο. Συνεπώς, αυξήθηκε και η αναζήτηση κατοικιών σε ορεινές, ακριτικές και μειονεκτικές περιοχές, όπως προνοείται στο εξαγγελθέν από το Υπουργείο Εσωτερικών σχέδιο.

Είναι θεωρώ και μια ευκαιρία για να αναπτυχθούν οι προαναφερθείσες περιοχές και να σταματήσει η αστυφιλία, καθώς πλέον τα νέα ζευγάρια, μετά και τα νέα δεδομένα που μας έφερε ο κορωνοϊός, μπορούν να εργάζονται από οπουδήποτε, ακόμα και από τα σπίτια τους.

Εξάλλου, αυξημένη ζήτηση καταγράφουν και μικρά τεμάχια γης σε ορεινές περιοχές. Η ζήτηση προέρχεται κυρίως από μικρά νοικοκυριά που κατάφεραν να εξοικονομήσουν λίγα χρήματα κατά την περίοδο της πανδημίας και αναζητούν τεμάχια γης, καθώς τα θεωρούν μια ασφαλή επένδυση.

Η στροφή στην αγορά γης οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η μείωση των τιμών συγκεκριμένων τεμαχίων που βρίσκονται έξω από τις πόλεις και σε ορεινές ή ακριτικές περιοχές, αλλά και η εξαγγελία από την κυβέρνηση του Σχεδίου Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών.

Εξάλλου, βλέπουμε και μια στροφή της κοινωνίας μας προς τη γη και την ανάπτυξη στην ύπαιθρο με επιχειρηματικά πλάνα, αφού πλέον αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν την απόκτηση γης μια ασφαλή επένδυση, κάτι που ενστερνίζομαι και εγώ προσωπικά. Η αξία της γης δεν χάνεται, αλλά αντιθέτως, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, εάν το τεμάχιο γης έχει καλά χαρακτηριστικά, αποδίδει καρπούς στο μέλλον.

Ωστόσο, θα ήθελα να επισημάνω ότι η αναζήτηση ακίνητης περιουσίας μέσω ιστοσελίδων, που το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί ραγδαία, μπορεί να είναι παραπλανητική και εφιστώ την προσοχή του κοινού προκειμένου να μην πέσει σε παγίδες. Η συμβουλή μου προς τους ενδιαφερόμενους είναι όπως αποτείνονται σε εγγεγραμμένους κτηματομεσίτες του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά τα πραγματικά χαρακτηριστικά κάθε ακίνητης περιουσίας και μπορούν να προστατεύσουν και να εγγυηθούν την επένδυση του ενδιαφερόμενου. Είναι προτιμότερο να έχει κανείς έναν αξιόπιστο σύμμαχο στην επένδυσή του παρά να υποπέσει σε παραπλανητική επένδυση και στο τέλος να χάσει και τα χρήματά του.

*Προέδρου Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ