Η τεράστια σημασία της μπλε κάρτας για την Κύπρο

Η μπλε κάρτα μπορεί πραγματικά να αποδειχθεί -σχεδόν- πανάκεια για την Κύπρο μας.

Του Νικόλα Σιαμτάνη*

Πέρα από την πράσινη, στην ΕΕ υιοθετήθηκε πρόσφατα και η μπλε κάρτα. Μάθε τι είναι και πόσο ωφέλιμη μπορεί να αποδειχθεί για το μέλλον της χώρας μας

Μπορεί το τελευταίο διάστημα να συζητάμε κυρίως για την πανευρωπαϊκή πράσινη κάρτα και την αναγκαιότητά της για ταξίδια από τούδε και στο εξής μεταξύ των κρατών - μελών, πρόσφατα ωστόσο, σε επίπεδο ΕΕ, έχει υιοθετηθεί και η λεγόμενη μπλε κάρτα, για την οποία επίσης οφείλουμε να ενημερωθούμε.

Θα μπορούσε, κιόλας, να ειπωθεί πως ως Κύπρος έχουμε αυξημένους λόγους να γνωρίζουμε για την ύπαρξη και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν σε εθνικό επίπεδο από τη μπλε κάρτα, καθότι πρόκειται για μία πραγματικά ιστορική και ρηξικέλευθη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μπορεί να αποδειχθεί βαρυσήμαντα ωφέλιμη για το μέλλον της χώρας μας.

Ειδικότερα, η εν λόγω συμφωνία επετεύχθη στα μέσα του φετινού Μάη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο και έχει να κάνει με νέους και χρήσιμα αναθεωρημένους κανόνες για την είσοδο και τη διαμονή των λεγόμενων εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης από χώρες εκτός της ΕΕ.

Με απλά λόγια και βάσει της αναθεωρημένης οδηγίας, οι εν λόγω υπήκοοι τρίτων χωρών θα μπορούν με πολύ λιγότερο γραφειοκρατικές διαδικασίες, να αποκτούν γρήγορα τη μπλε κάρτα, η οποία θα τους επιτρέπει είσοδο και διαμονή σε χώρα της ΕΕ λόγω της υψηλής επαγγελματικής τους εξειδίκευσης.

Ο Ελλαδίτης αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε συγκεκριμένα ότι «η νέα συμφωνία δίνει στην ΕΕ ένα σύγχρονο, στοχοθετημένο πρόγραμμα νόμιμης μετανάστευσης που θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε στις ελλείψεις δεξιοτήτων και να διευκολύνουμε τους επαγγελματίες με υψηλή εξειδίκευση να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό μας».

«Η ΕΕ ανταγωνίζεται όλο και περισσότερο με άλλους διεθνείς προορισμούς στον παγκόσμιο αγώνα για την εξεύρεση ταλέντων και ένα βελτιωμένο θεσμοθετημένο πλαίσιο θα θέσει τα κράτη μέλη και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτά σε πολύ καλύτερη θέση για να προσελκύσουν τα ταλέντα που χρειάζονται», σημείωσε από την πλευρά της η Επίτροπος  Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον.

Ανάμεσα στις εκσυγχρονιστικές και προοδευτικές αλλαγές που προωθούνται μέσω της μπλε κάρτας είναι η μείωση της ελάχιστης διάρκειας για σύμβαση εργασίας στους έξι μήνες, νέοι κανόνες για την αναγνώριση των επαγγελματικών δεξιοτήτων, ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με τους τομείς των IT και των επικοινωνιών και μεγαλύτερη ευελιξία για αλλαγή θέσης ή εργοδότη.

Οι υψηλής ειδίκευσης δικαιούχοι διεθνούς προστασίας θα είναι επίσης επιλέξιμοι να υποβάλουν αίτηση για μπλε κάρτα της ΕΕ ενώ ειδική πρόνοια υπάρχει και για τη λεγόμενη οικογενειακή επανένωση, όπου για να προσελκυθούν αλλά και να διατηρηθούν ταλέντα υψηλής ειδίκευσης από χώρες εκτός ΕΕ, τα μέλη της οικογένειας κατόχων μπλε κάρτας της ΕΕ θα έχουν επίσης πρόσβαση στην αγορά εργασίας της ΕΕ.

Οι κάτοχοι μπλε κάρτας της ΕΕ και τα μέλη της οικογένειάς τους θα μπορούν επιπλέον να μετακινηθούν σε δεύτερο κράτος μέλος βάσει πολύ απλουστευμένων κανόνων κινητικότητας και συγκεκριμένα μετά από μόλις 12 μήνες απασχόλησης στο πρώτο κράτος μέλος.

Λαμβάνοντας συνεπώς υπόψη το πολύ σωστό και φιλόδοξο όραμα, που άρχισε να συζητείται στην Κύπρο τελευταίως, για μετεξέλιξη της χώρας μας σε ακμαίο τεχνολογικό hub που θα πρωτοστατήσει στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από την υιοθέτηση της ευρωπαϊκής μπλε κάρτας είναι προφανή και τεράστια.

Οφέλη που δεν περιορίζονται βεβαίως στο ανερχόμενο fintech industry αλλά μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο σε μια κυριολεκτική αναγέννηση της οικονομίας και της κοινωνίας μας, η οποία δυνητικά θα μπορούσε να εμπλουτιστεί από τους «καλύτερους των καλυτέρων» ολόκληρης της υφηλίου: Χιλιάδες ταλέντα από ξένες χώρες που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σε μία άνευ προηγουμένου αναζωογόνηση και εκσυγχρονισμό της κοινωνίας και της πολιτείας μας, υποβοηθώντας και όχι αντικαθιστώντας το ντόπιο εργατικό δυναμικό και συμβάλλοντας στην απαρχή μιας εντελώς νέας και πολύ πιο ελπιδοφόρας εποχής για τη χώρα μας.

Σκεφτείτε μόνο πόσους περισσότερους λόγους θα έχουν τέτοια ταλέντα από χώρες της Ασίας, της Αμερικής και της Αφρικής να προτιμήσουν μια ηλιόλουστη, νησιωτική χώρα της Ευρώπης με θαυμάσιο καιρό και τόσο σπουδαία ποιότητα ζωής παρά μια βροχερή και παγωμένη, βόρεια χώρα.

Η μπλε κάρτα μπορεί πραγματικά να αποδειχθεί -σχεδόν- πανάκεια για την Κύπρο μας.

*Διευθυντικό Στέλεχος Exness

 

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ