Η εξωστρέφεια ως απάντηση στις προκλήσεις

Το ΤΕΠΑΚ έχει κάθε λόγο να ατενίζει το 2022 με αισιοδοξία. Εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κρίσης, πετύχαμε σημαντικά βήματα μπροστά και αξιοποιήσαμε τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται. Συνεχίζουμε.

Το 2021 ήταν ομολογουμένως μια ακόμα χρονιά δύσκολη σε όλους τους τομείς της ζωής μας, λόγω πανδημίας, και μια αντίστοιχα περίπλοκη και γεμάτη προκλήσεις χρονιά για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας μας. Tα κυπριακά πανεπιστήμια αντιμετώπισαν νέες συνθήκες και διλήμματα, στα οποία ανταποκρίθηκαν με θετικό πνεύμα και δημιουργικές λύσεις, προσεγγίζοντας τις προκλήσεις ως ευκαιρίες για αξιοποίηση. Ως φορείς ανάπτυξης και γνώσης, τα πανεπιστήμια κλήθηκαν και έλαβαν τολμηρές αποφάσεις για ζητήματα που προέκυψαν κατά την πανδημία και συμμετείχαν στον δημόσιο διάλογο με καθοριστικές παρεμβάσεις. Για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το πρόσημο του απολογισμού είναι θετικό, αφού το 2021 ήταν μια παραγωγική χρονιά που συνοδεύτηκε από εξελίξεις σε κύριες στρατηγικές επιδιώξεις του οργανισμού.

Αναμφίβολα, η δημιουργία ενός πανεπιστημίου με κρίσιμη μάζα ακαδημαϊκών προγραμμάτων και πανεπιστημιακής κοινότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Πανεπιστημίου μας στον διεθνή πανεπιστημιακό χάρτη. Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόσφατη συμφωνία μας με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δημιουργεί τη μεγαλύτερη ανάπτυξη που γνώρισε το ΤΕΠΑΚ από ιδρύσεώς του, αφού περιλαμβάνει την ταυτόχρονη ίδρυση μίας νέας Σχολής, δύο ακαδημαϊκών Τμημάτων και ενός Ινστιτούτου.

 

ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΝΕΑ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟ ΤΕΠΑΚ

Η νέα Σχολή Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας, η οποία θα στεγαστεί στην Πάφο, μετά από συμφωνία μας με τον Δήμο Πάφου, θα περιλαμβάνει το υφιστάμενο Ακαδημαϊκό Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας, το νέο Ακαδημαϊκό Τμήμα Διοίκησης, Επιχειρηματικότητας και Ψηφιακού Επιχειρείν και ένα Ινστιτούτο που θα προσφέρει προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για επισιτιστικά και άλλα συναφή επαγγέλματα. Ταυτόχρονα, στη Λεμεσό παραμένουν οι 6 υφιστάμενες Σχολές και ιδρύεται στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας το νέο Τμήμα Ναυτιλιακών. Επίσης, εμπλουτίζουμε τις υφιστάμενες Σχολές μας με νέα προπτυχιακά προγράμματα. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για προσφορά δύο νέων προπτυχιακών προγραμμάτων: του Σχεδιασμού Προϊόντων από το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών και της Εργοθεραπείας από το Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης.

Το ΤΕΠΑΚ έχει πλέον παρουσία παγκύπρια. Από τη Λεμεσό, όπου ξεκίνησε και συνεχίζει να αναπτύσσεται, στη Λευκωσία, μέσω του Κέντρου Ερευνητικής Αριστείας CYENS, όπου είμαστε μαζί με τον Δήμο Λευκωσίας και τα άλλα δύο δημόσια πανεπιστήμια συνιδρυτές του, στη Λάρνακα, μέσω της διαχείρισης του πρώτου χώρου νεανικής δημιουργικότητας, του Youth MakersSpace, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας και τον Δήμο της Λάρνακας, και στην Πάφο, με τη στέγαση της νέας Σχολής Τουρισμού. Είναι ταυτόχρονα πεποίθησή μας ότι ένα πανεπιστήμιο δεν μπορεί πλέον να περιορίζεται στα γεωγραφικά όρια μιας πόλης ή μιας χώρας, αλλά να επεκτείνεται μέσω συνεργασιών σε ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα πανεπιστημίων.

Απόδειξη της εξωστρέφειας που χαρακτηρίζει τη δράση του ΤΕΠΑΚ αποτελεί η συμμετοχή μας ως εταίρου στη συμμαχία για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου (EUt+). Η εμπλοκή μας στο EUt+ δρομολογεί σημαντικές αλλαγές και ανοίγει δρόμους για διεθνή εξωστρέφεια και πολλές συνεργασίες.

Το Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο (ΕUt+) αποτελεί μια πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσεων και καλών πρακτικών σε θέματα έρευνας και καινοτομίας ανάμεσα στα πανεπιστήμια που συμμετέχουν στη συμμαχία, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα ανάπτυξης συνεργασιών και δεξιοτήτων, ενώ συμβάλλει στην προώθηση της κινητικότητας, της διεθνοποίησης, της εξωστρέφειας και της αλλαγής κουλτούρας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δίνει την ευκαιρία για ανάπτυξη συνεργασιών, γόνιμης αλληλεπίδρασης και κινητικότητας με έναν θεσμικό τρόπο, απαραίτητα συστατικά στοιχεία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τόσο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κύπρου όσο και της Ευρώπης στην παγκόσμια σκηνή. Προωθεί ταυτόχρονα την περαιτέρω διασύνδεση των πανεπιστημίων που συμμετέχουν με τη βιομηχανία και τους παραγωγικούς φορείς, με στόχο το καλώς νοούμενο συμφέρον της βιομηχανίας και της κοινωνίας ευρύτερα.

Το ΤΕΠΑΚ συμμετέχει ως εταίρος στη συμμαχία EUt+ με άλλα 7 πανεπιστήμια από την Ισπανία, την Ιρλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Λετονία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. H συνεργασία στοχεύει στη δημιουργία ενός από τα «πανεπιστήμια του μέλλοντος», όπως τα χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είναι και ο κύριος χρηματοδότης της πρωτοβουλίας. Στόχος των εταίρων είναι η προσφορά κοινών προγραμμάτων στην αγγλική γλώσσα, με τη δυνατότητα για τους φοιτητές να μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα σε όλες τις πανεπιστημιουπόλεις. Τον Σεπτέμβριο του 2021, το ΤΕΠΑΚ φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του στη Λεμεσό την πρώτη σύνοδο των πρυτάνεων της συμμαχίας, στην οποία και ξεκίνησαν οι διεργασίες για τη δημιουργία του EUt+.

 

ΠΟΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ

Με σωστή προτεραιοποίηση στόχων και συγκροτημένη υλοποίηση δράσεων, το ΤΕΠΑΚ συνεχίζει να πορεύεται στον δρόμο της αριστείας στην εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία.

Στοχεύσαμε στην ενίσχυση της εκπαιδευτικής εμπειρίας των φοιτητών και φοιτητριών μας, με την ίδρυση του Δικτύου Ενίσχυσης και Ανάπτυξης της Μάθησης. Το Δίκτυο προωθεί την καινοτομία στη διδασκαλία και στη μάθηση, υποστηρίζει το έργο των διδασκόντων και πραγματοποιεί σεμινάρια, όπως το πρόσφατο σεμινάριο από την καλύτερη δασκάλα στον κόσμο, Άντρια Ζαφειράκου.

Μέσω της θεσμοθέτησης νέων, εσωτερικά χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων («Εσωτερικά μικρά ατομικά ερευνητικά προγράμματα - Pump Priming» και «ΜΕΤΑΔΙΔΑΚΤΩΡ»), στηρίζουμε την ερευνητική δραστηριότητα των μελών του ακαδημαϊκού προσωπικού, δίνουμε ώθηση σε νέους/ες ακαδημαϊκούς οι οποίοι/ες βρίσκονται στην αρχή της ακαδημαϊκής τους καριέρας και προσελκύουμε νέους/ες άριστους/ες επιστήμονες.

Μεγάλη επιτυχία αποτελεί η επιτυχής αξιολόγηση πρότασης του Πανεπιστημίου μας από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (The European Institute of Innovation and Technology - EIT), η οποία έλαβε χρηματοδότηση €1,2 εκατ. για την περίοδο 2021-2023, με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στη συμμαχία του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου (EUt+).

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου εξελίσσεται σε ένα φιλόδοξο, τολμηρό και εξωστρεφές πανεπιστημιακό ίδρυμα που παράγει και μεταδίδει επιστημονική γνώση και συμβάλλει στην πρόοδο, στην ανάπτυξη και στην ευημερία του λαού μας. Σε αυτό το πλαίσιο, με ανοικτό μυαλό, αυτοπεποίθηση και εξωστρέφεια, το 2021 επιδιώξαμε εκείνες τις στρατηγικές συνεργασίες που θα αποδώσουν υψηλές συνέργειες.

Παρά τις δύσκολες και απρόβλεπτες συνθήκες, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει κάθε λόγο να ατενίζει το 2022 με αισιοδοξία. Εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κρίσης, πετύχαμε σημαντικά βήματα μπροστά και αξιοποιήσαμε τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται. Συνεχίζουμε.

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ