Ενοίκια: Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων αυξήσεων;

Τα δεδομένα μιλάνε από μόνα τους.

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα των αυξήσεων των τιμών στα ενοίκια. Τραγικότερη είναι η κατάσταση στη Λεμεσό, ακολουθεί η Λευκωσία και φυσικά προβληματική είναι η κατάσταση και στις άλλες πόλεις.

Φτάσαμε στο σημείο, ένα διαμέρισμα μονάρι να ενοικιάζεται, αν φυσικά το βρεις, από 600 μέχρι και 1000 ευρώ.

Και τα στοιχεία μιλούν για συνέχιση της ανοδικής πορείας, δηλαδή συνέχιση των αυξήσεων στις τιμές των ενοικίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχουμε στα χέρια μας, οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά μέσο όρο από 10 μέχρι και 25%. Υπάρχουν φυσικά περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στις περιοχές που είναι κοντά στα πανεπιστήμια, όπου οι τιμές των ενοικίων διπλασιάστηκαν και άρα το ποσοστό αύξησης είναι πολύ μεγαλύτερο.

Βασική αιτία της τεράστιας αυτής αύξησης που παρατηρείται είναι η αυξημένη ζήτηση για ενοικίαση και η περιορισμένη προσφορά που υπάρχει στην αγορά.

Τραγικότερη είναι η κατάσταση σ’ ό,τι αφορά την εξεύρεση για ενοικίαση για τα διαμερίσματα και τις κατοικίες, ενώ σε κάπως καλύτερη μοίρα βρίσκεται το θέμα της ενοικίασης γραφείων. Ειδικά για την ενοικίαση γραφείων, να πούμε ότι αν και η αύξηση στις τιμές ενοικίασης είναι σημαντική, ακόμη βρίσκεις, για να ενοικιάσεις.

Όπως προαναφέραμε, τα ακριβότερα ενοίκια, αυτή την περίοδο τα βρίσκουμε στη Λεμεσό λόγω ξένων και φυσικά της λειτουργίας του πανεπιστημίου.

Για τις ακριβότερες περιοχές, σ΄ ό,τι αφορά πάντα το ενοίκιο, να αναφέρουμε ότι για τη στέγαση είναι οι περιοχές όπου βρίσκονται κοντά τα πανεπιστήμια, ενώ για τα γραφεία το κέντρο των πόλεων.

Τα δεδομένα σε γενικές γραμμές είναι όπως τα περιγράψαμε πιο πάνω.

Εύλογα θα μπορούσε ο καθένας να διερωτηθεί. Λύσεις υπάρχουν ή τα πράγματα θα αφεθούν να τραβήξουν τον δρόμο τους;

Σίγουρα το θέμα δεν λύνεται από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά υπάρχουν λύσεις που μπορεί να διορθώσουν την κατάσταση, φτάνει να προωθηθούν με πρόγραμμα.

Παραθέτουμε μερικές:

  • Αύξηση της προσφοράς των ακινήτων που προορίζονται για ενοικίαση. Αυτό θα διαφανεί σταδιακά με την αποπεράτωση πολυκατοικιών που βρίσκονται υπό ανέγερση.
  • Η προώθηση ανέγερσης φοιτητικών εστιών για τις ανάγκες των φοιτητών, αφού το πρόβλημα είναι οξύτερο στις περιοχές που υπάρχουν πανεπιστήμια.
  • Η προώθηση της εξαγγελίας του Υπουργού Εσωτερικών κ. Πετρίδη για εφαρμογή του σχεδίου «προσιτή κατοικία» που σίγουρα προσφέρει μια διέξοδο. Ελπίζουμε ότι το σχέδιο θα προωθηθεί το συντομότερο και τα πράγματα δεν θα παραμείνουν στην εξαγγελία.
  • Η παράνομη ημερήσια ενοικίαση, που παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, προκάλεσε αύξηση στις τιμές των ενοικίων και είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα σύντομα και στην πληρότητα των ξενοδοχείων. Άρα, η αρμόδια αρχή πρέπει να λάβει μέτρα ελέγχου του συγκεκριμένου φαινομένου.

Με τα δεδομένα που διαμορφώνονται τον τελευταίο χρόνο στην Κύπρο και τις τιμές των ακινήτων να αυξάνονται είναι σίγουρα ότι είναι αδύνατο πλέον τα χαμηλά και μεσαία στρώματα να μπορέσουν να αποκτήσουν τη δική τους στέγη.

Κατά συνέπεια, δεν τους μένει άλλη διέξοδος από το ενοίκιο. Όταν, όμως, οι τιμές των ενοικίων βρίσκονται σε τέτοια ύψη, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι ούτε αυτή η λύση προσφέρει διέξοδο για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα και για τα νεαρά ζευγάρια που τώρα φτιάχνουν τη ζωή τους.

Πριν οδηγηθούμε, λοιπόν, σε αδιέξοδα που θα δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα, ας προχωρήσουμε με πρόγραμμα και συγκεκριμένα μέτρα ώστε να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή κατάσταση. Λύσεις υπάρχουν, φτάνει να ενεργήσουμε έγκαιρα και να τις εφαρμόσουμε.

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ