3+1 λόγοι να κατοχυρώσεις το εμπορικό σήμα της επιχείρησής σου

Η εξέλιξη της υπόθεσης με το εμπορικό σήμα του χαλουμιού στην Αγγλία δίνει την ευκαιρία σε κάθε επιχειρηματία να προβληματιστεί σε σχέση με το τι μέτρα προστασίας λαμβάνει ο ίδιος για την κατοχύρωση των πνευματικών και βιομηχανικών δικαιωμάτων της επιχείρησής του.

Του Μαρίνου Κλεάνθους,
Δικηγόρου IP CYPRUS

Και τούτο διότι μέχρι σήμερα , πολλοί είναι οι ενδιαφερόμενοι που συγχίζουν τις έννοιες «εμπορικό σήμα» και «εμπορική επωνυμία» σε βαθμό που η σύγχιση αυτή εκθέτει την επιχείρηση με μοιραία -σε αρκετές περιπτώσεις- κατάληξη.

«Νομίζαμε πως είχαμε μονοπώλιο στην ονομασία ή στο λογότυπο της εταιρείας μας! Πως ήρθαν τώρα να μας το κλέψουν;» είναι ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα που θέτουν όσοι βλέπουν την ονομασία ή το λογότυπό τους να χρηαιμοποιείται από τρίτους και επειδή ενέγραψαν εμπορική επωνυμία έχουν την εσφαλμένη εντύπωση οτι μπορούν να προβούν σε άμεσες και δραστικές για να σταματήσουν την ανεπιθύμητη χρήση.

Είναι , επίσης, γεγονός πως στην Κύπρο σημειώνονται ρεκορ εγγραφής εμπορικών επωνυμιών. Γεγονός που επίσης βεβαιώνει την σύγχυση που επικρατεί.

Γιατί , λοιπόν, να πρέπει κάθε επιχείρηση να προνοήσει για την κατοχύρωση του εμπορικού της σήματος;

Κατ αρχάς επειδή μόνο έτσι μπορεί κάποιος να αποδείξει οτι ειναι ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου σήματος. Με άλλα λόγια, το Πιστοποιητικό Εγγραφής αποτελεί μια prima facie απόδειξη της κυριότητας ενός σήματος.

Κατά δεύτερο , επειδή με την προστασία του σήματος ο ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να προβάλει ένσταση  εγγραφής και σε οποιοδήποτε σήμα μοιάζει ή είναο σχεδόν ίδιο με το δικό του. Κριτήριο, είναι σε γενικές βαθμές να μην προκαλείται σύγχυση στους καταναλωτές και να μπορεί εύκολα κάποιος να ξεχωρίσει και να διαχωρίσει τα σήματα.

Και τρίτο διότι τα εμπορικά σήματα αποτελούν περιουσιακά δικαιώματα . Με άλλα λόγια , στα μάτια του νόμου έχουν το ίδιο καθεστώς με μια κινητή ή ακίνητη περιουσία. (Χαρακτηριστικά μπορούν να αποτελέσουν ακόμη και υποθήκη!)

Τέλος, με την προστασία ενος εμπορικού σήματος ο ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει αποτελεσματικά όπλα και μηχανισμούς για την προστασία του σήματος στο διαδίκτυο. (Κανένας δεν θέλει να βλέπει το λογότυπο ή το όνομά του να κυκλοφορεί με αθέμιτο και παραπλανητικό τρόπο σε ιστοσελίδες και σε ύποπτους ψεύτικους λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης).

Για τους πιο πάνω λόγους, η προστασία ενός εμπορικού σήματος είναι πολύ σημαντική για την επιβίωση και προώθηση μιας εταιρείας.

-