Η Βρετανία βάζει στόχους για μηδενικούς ρύπους από ορυκτά καύσιμα

Παρά την μεγάλη στήριξη, έχουν υπάρξει αντιδράσεις.

Πηγή: Bloomberg

Η πρώτη οικονομία από την ομάδα των G7 η οποία υιοθετεί στόχο για μηδενισμό των εκπομπών καυσαερίων από ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2050 αναμένεται να γίνει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο το οποίο καταρτίστηκε βάσει έκθεσης συμβούλων της Κυβέρνησης για το πώς θα είναι το μέλλον μιας οικονομίας χωρίς ρύπους άνθρακα.

Η συγκεκριμένη κίνηση φαίνεται ότι έχει λάβει την στήριξη των βουλευτών από όλες τις πολικές δυνάμεις, αλλά όχι χωρίς αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ έχει προειδοποιήσει ότι η μετάβαση σε μια τέτοια οικονομία, θα έχει επιφέρει απώλειες ύψους 1 τρισ. στερλινών.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της πρωθυπουργού έρχεται μετά από την έκθεση της BP η οποία έδειξε ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων επτά ετών, σε μία σαφή ένδειξη ότι ο κόσμος απομακρύνεται αντι να προσεγγίζει το στόχο του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Όπως δήλωσε εξάλλου, η στάση αναμονής δεν είναι επιλογή, καθώς οι μηδενικοί ρύποι άνθρακα το 2050 είναι ένας φιλόδοξος στόχος, αλλά είναι καθοριστικής σημασίας για τις μελλοντικές γενιές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 44% σε σχέση με τις αρχές του 1990, φτάνοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από το 1890, ενώ προγραμματίζει να παύσει την καύση άνθρακα για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι το 2050.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ