ΕΕ-Τουρκία: Η τελωνειακή ένωση ως μοχλός πίεσης για τις προκλήσεις

Η ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ζητημάτων που "τραυματίζουν" τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Με αντίποινα αναμένεται να απαντήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στην Τουρκία όσον αφορά στις δραστηριότητες εξόρυξης στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, οι σχέσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Άγκυρα δεν περνούν και την καλύτερη δυνατή φάση τους, με τις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών-μελών να είναι έτοιμες να ανακοινώσουν «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για τελωνειακή ένωση. 

Παράλληλα, αναμένεται να επαναλάβουν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε τέλμα, ενώ η ΕΕ θα αποστείλει το μήνυμα ότι ενδέχεται να υπάρξει κλιμάκωση, καθώς «η Ένωση είναι έτοιμη να απαντήσει υποστηρίζοντας πλήρως την Κύπρο», εφόσον συνεχιστούν οι γεωτρήσεις. Το σχέδιο πρόκειται να υποβληθεί σήμερα προς έγκριση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Εξάλλου, μόλις την Κυριακή ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να ζητηθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, καθώς η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και δη στην κυπριακή ΑΟΖ έρχεται να «κουμπώσει» σε μια σειρά διαφωνιών της ΕΕ με την Τουρκία σε τομείς όπως το κράτος δικαίου και η ποιότητα της δημοκρατίας. 

Ωστόσο, παρά τα δεδομένα που εξελίσσονται συνεχώς προς μια ένταση στις ευρωτουρκικές σχέσεις, κυβερνήσεις είναι πολύ προσεκτικές να μην τραυματίσουν μια σχέση που κατά γενική ομολογία κρατά εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες σε τουρκικό έδαφος και μακριά από την Ευρώπη. 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ