Η Ryanair "έπιασε" τους στόχους της εν μέσω πολέμου τιμών 

Η Ryanair Holdings Plc προσχώρησε στην προοπτική των κερδών της για ολόκληρο το έτος ως έναν πόλεμο ναύλων, και η καθήλωση των 737 Max Boeing Co. έφερε το πρώτο τρίμηνο κέρδους στη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους της Ευρώπης.

Τα περιθώρια στις πωλήσεις εισιτηρίων συρρικνώνονται, με το πλήθος των καθισμάτων να πλήττουν τις τιμές στη Γερμανία και τις ανησυχίες γύρω από την Brexit που ζυγίζει τη ζήτηση στην Ουκρανία, δήλωσε η Ryanair τη Δευτέρα. 

Ταυτόχρονα, το άλμα στα έσοδα από τα τρόφιμα, τις πρόσθετες αποσκευές και την ταχύτερη επιβίβαση θα πρέπει να διατηρήσει τον εκδότη σε καλό δρόμο για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2020.

Ο αντίκτυπος του πολέμου των ναύλων επιδεινώθηκε από την παγκόσμια ρελαντί του Max μετά από δύο θανατηφόρες συγκρούσεις ενώ ο Chief Financial Officer Neil Sorahan επιβεβαίωσε ότι με την Boeing να αγωνίζεται να επαναφέρει το μοντέλο στην υπηρεσία, τα πρώτα αεροσκάφη της Ryanair δεν αναμένονται μέχρι τον Ιανουάριο Φεβρουάριος. Αποκάλυψε επίσης, ότι οι περικοπές δαπανών επιδιώκονται για να αντισταθμίσουν τα χαμένα οφέλη από τους αποδοτικούς ως προς το καύσιμο πίδακες, για τους οποίους ο ιρλανδός μεταφορέας είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες.

Ο οικονομικός διευθυντής δήλωσε ότι η χαμηλότερη βάση κόστους της Ryanair σημαίνει ότι είναι ακόμα καλύτερη από ό, τι οι ευρωπαίοι αντιπάλοι και σκοπεύει να κερδίσει μερίδιο αγοράς από κάθε κούνημα του τομέα τον επόμενο χειμώνα. "Μακροπρόθεσμα το πλεονέκτημα κόστους που έχουμε και η δύναμη του ισολογισμού μας σημαίνει ότι είμαστε σε πολύ ισχυρή θέση να συμμετάσχουμε στις ευκαιρίες που αναπόφευκτα θα προκύψουν", δήλωσε στην τηλεόραση Bloomberg. 

Η Ryanair διαπραγματεύθηκε 1,3% υψηλότερα στα 10,15 ευρώ στις 9:16 π.μ. στο Δουβλίνο, όπου είναι η βάση της, αφού προηγουμένως προχώρησε 3,4%. Οι μετοχές μειώθηκαν κατά 5,4% για το έτος, σε σύγκριση με μείωση κατά 17% του δείκτη Bloomberg EMEA Airlines.

Ο αναλυτής της Bernstein, Daniel Roeska, δήλωσε σε σημείωμα του ότι η επανάληψη του ετήσιου στόχου της Ryanair θα στηρίξει το χρηματιστήριο, αλλά η διαχείριση είναι "σε δύσκολη θέση", δεδομένης της πρόβλεψης μείωσης κατά 6% των ναύλων του πρώτου μισού, περίπου το 3% το προσεχές καλοκαίρι λόγω των μέγιστων καθυστερήσεων.

Τριμηνιαία πτώση

Τα καθαρά έσοδα της Ryanair μειώθηκαν κατά 21% στα 243 εκατομμύρια ευρώ (270 εκατομμύρια δολάρια) το πρώτο τρίμηνο έως τον Ιούνιο, με την πτώση των ναύλων να αυξάνει τους αριθμούς των επιβατών και τα έσοδα κατά 11% σε βάρος της κερδοφορίας.

Ο Sorahan δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η διατήρηση της καθοδήγησης για ετήσιο κέρδος 750 εκατομμυρίων ευρώ σε 950 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 948 εκατομμυρίων ευρώ το οικονομικό έτος 2019, έστειλε ένα «σημαντικό» μήνυμα σε σχέση με το τρίμηνο. Πρόσθεσε ότι οι ισχυρές δευτερεύουσες πωλήσεις πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν κέρδη.

Η κατάσταση στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα δύσκολη, σύμφωνα με την Ryanair, η οποία δήλωσε ότι η Deutsche Lufthansa AG και το τμήμα έκπτωσης της Eurowings πωλούν πλεόνασμα θέσεων κάτω από το κόστος μετά την απόκτηση της πτώχευσης Air Berlin. Η ιρλανδική εταιρεία δήλωσε ότι έχει αναγκαστεί να μειώσει τις τιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο για να τονώσει τη ζήτηση εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με το πώς θα διαδραματίσει ο διαχωρισμός από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα κόστη της Ryanair, εξαιρουμένων των καυσίμων, αυξήθηκαν κατά 4% μετά την άρση των πιλοτικών πληρωμών και προσέλαβε επιπλέον προσωπικό για τη βελτίωση των αναλογιών του πληρώματος σε αεροσκάφος μετά από μια προσπάθεια συνδικαλιστικής οργάνωσης. Παρόλα αυτά, ο μεταφορέας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει περαιτέρω διαταραχές, καθώς τα μέλη του προσωπικού των ομάδων εργατικού δυναμικού που συμμετέχουν στην Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο στη βιομηχανική δράση έναντι των αμοιβών και των παροχών. Οι ψήφοι θα ολοκληρωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Ο Sorahan δήλωσε ότι η κατάσταση του Max είναι προβληματική αλλά ότι οι επιπτώσεις στα κέρδη θα πρέπει να αντισταθμιστούν σε μεγάλο βαθμό από τις επιστροφές από τον αμερικανικό κατασκευαστή, ο οποίος ανήγγειλε 5.6 δισ. Δολάρια για αποζημιώσεις σε αεροπορικές εταιρείες και εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης μόνο το δεύτερο τρίμηνο.

"Είμαστε πολύ πρόθυμοι να αφήσουμε τον Boeing να πάρει αυτό το αεροσκάφος πίσω στον ουρανό, αλλά υπάρχει μια σαφής αντίληψη ότι θα περίμενε κανείς ότι θα καλύψουν τα έξοδά μας για την καθυστέρηση", είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ