Οι τσέχικες ξανθές μπύρες ετοιμάζονται για το Brexit

Η μικρή βιοτεχνική ζυθοποιία που βρίσκεται σε ένα γραφικό τσεχικό χωριό κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία και την Πολωνία είναι ίσως ένα απίθανο μέρος για να σχεδιαστεί μια στρατηγική για το Brexit.

Ο συνιδιοκτήτης Viktor Tkadlec στοιχηματίζει ότι η "καθαρή της γεύση χωρίς ξένα πρόσθετα", θα τον βοηθήσει να αγκαλιάσει την γεμάτη αγορά της Βρετανίας ακόμα και μετά την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Cvikov Pivovar ανήκει σε μια ομάδα τσέχων ζυθοποιών που σκοπεύει να εισέλθει στη Βρετανία, ακόμη και όταν η χώρα κινδυνεύει να σπάσει έξω από την ΕΕ στα τέλη του επόμενου μήνα χωρίς να συμφωνήσει να διατηρηθεί η ροή του εμπορίου.

"Η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ ανταγωνιστική και κάθε pub έχει 10 έως 15 είδη μπίρας", δήλωσε ο Tkadlec, ο οποίος εξήγαγε "δεκάδες" βαρέλια σε βρετανικές παμπ σε δοκιμαστική διαδρομή φέτος. "Δεν είμαστε ζυθοποιοι εξαγωγής και ποτέ δεν είχαμε αυτόν τον στόχο. Αλλά ας δούμε πώς πηγαίνει".

Ενώ ένα μεγάλο μέρος του Brexit έχει επικεντρωθεί στις πολυεθνικές που κατευθύνονται σε ενδεχόμενους τελωνειακούς φραγμούς, η προσπάθεια τσεχικών κατασκευαστών μπύρας δείχνει πώς η βασανιστική απόσχιση της Βρετανίας από την ΕΕ αντηχεί σε ολόκληρη την ήπειρο.

Η Τσεχική Συμμαχία Μπίρας ξεκίνησε από τον Τσέλεντ Τσέλανντ, Τσέχο δικηγόρο που ζει στο Λονδίνο. Ο ίδιος συνεργάστηκε αρχικά με το κρατικό γραφείο της Ουκρανίας της CzechTrade για να παραδώσει υψηλής ποιότητας ξανθής μπίρας στη Βρετανία πριν από το δημοψήφισμα το 2016 για αποχώρηση από την ΕΕ. Μετά την ψηφοφορία, υπήρξε κάποια αναζήτηση ψυχής. Ο κ. Celadnik και ο διευθυντής της Μ. Βρετανίας, κ. Martin Macourek, προχώρησαν και συγκέντρωσαν οχτώ ζυθοποιίες μικρού μεγέθους με το σύνθημα "Real Bohemian Lager" νωρίτερα αυτό το έτος.

"Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή", δήλωσε ο Macourek. "Σκεφτήκαμε ότι θα περιμέναμε, αλλά στη συνέχεια περιμέναμε για ένα χρόνο και το Brexit δεν συνέβη, έτσι είπαμε:" Ας το κάνουμε. "Διαφορετικά, θα περίμενε για καιρό.

Δεν είναι η προοπτική υψηλότερων τιμολογίων μετά από μια διαπραγμάτευση για το Brexit, αλλά μια οικονομική κατάρρευση και η διεύρυνση της ανεργίας, σύμφωνα με τους αναλυτές. Ακόμη και χωρίς το Brexit, οι πωλήσεις τσέχικης μπύρας στο Ηνωμένο Βασίλειο, που κυριαρχούσαν από την Pilsner Urquell, τη Staropramen και τη Budvar, έπεσαν πέρυσι σχεδόν στο 10%.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αντιμετωπίζει μια αναμέτρηση με το κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα σχετικά με το σχέδιό του να διατηρήσει τη δυνατότητα να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Οι σύμμαχοι του Johnson εξετάζουν μια γενική εκλογή, ενώ οι επικριτές του συντάσσουν έναν νέο νόμο για να τον αναγκάσουν να καθυστερήσει το Brexit κατά τρεις μήνες.

Οι τσέχοι κατασκευαστές μπύρας έχουν ένα βουνό για να αναρριχηθούν λόγω του Brexit, δήλωσε ο Σπύρος Μαλανδράκης, υπεύθυνος βιομηχανίας αλκοολούχων ποτών για τη Euromonitor στο Λονδίνο. "Σε κανονικές ώρες θα ήταν ένα μεγάλο τέχνασμα μάρκετινγκ", είπε. "Η ιστορία είναι σωστή, αλλά το χρονοδιάγραμμα είναι λάθος. Μπορούν να προσπαθήσουν να το γυρίσουν, αλλά πρέπει να διαχωρίσουμε την πραγματικότητα από το γύρισμα. "

Τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, με μια μικρή παρτίδα στοχοθετημένης τοποθέτησης, η συμμαχία πώλησε αξίας 500.000 κορώνων (21.160 δολάρια) σε ξανθές μπύρες στις τοπικές παμπ. Οι Celadnik και Macourek εκτιμούν ότι οι πωλήσεις ενδέχεται να φθάσουν τα 4 εκατομμύρια κορώνες κατά το πρώτο έτος μετά το Brexit.

Περνώντας μέσα από ένα λαβύρινθο σωλήνων, χαλύβδινα βαρέλια και πισίνες ζυθοποιίας στο υπόγειο ζυθοποιίας, ο ζυθοποιός Cvikov Tkadlec είπε ότι είναι στην ευχάριστη θέση να είναι μέρος αυτής της προσπάθειας.

Είπε ότι δεν ήξερε πόσα από την παρτίδα του που παρασκευάζεται αυτή τη στιγμή θα πάει στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ελπίζει ότι η Βρετανία θα καταλήξει τελικά ένα μεγαλύτερο μέρος των συνολικών πωλήσεών του.

"Είναι όλα σχετικά με την μπύρα - την καλή μπύρα - την καλύτερη στον κόσμο", δήλωσε ο Tkadlec.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ