Η Lagarde είναι έτοιμη να γίνει η επικεφαλής του ευρωπαϊκού λόμπι για τις οικονομίες

Ο μελλοντικός ρόλος της Christine Lagarde ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετασχηματίζεται ακόμη και πριν αναλάβει καθήκοντα.

Μια δουλειά που ήταν μακρά η επιφύλαξη των τεχνοκρατών για τη νομισματική ανταπόκριση στις οικονομικές προκλήσεις της ζώνης του ευρώ απαιτεί όλο και περισσότερο τις δεξιότητες ενός πολιτικού αγωνιστή που μπορεί να ενθαρρύνει χώρες όπως η Γερμανία να αλλάξουν τρόπους.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος των πυρομαχικών της ΕΚΤ έχει εξαντληθεί, οπότε θα χρειαστεί βοήθεια για την τόνωση της ανάπτυξης.

"Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική και το μεγάλο ζήτημα είναι ότι η νομισματική πολιτική έχει σχεδόν εξαντληθεί", δήλωσε ο Klaus Baader, παγκόσμιος επικεφαλής οικονομολόγος της Societe Generale. "Έτσι, η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να πηδήξει στην παραβίαση".

Ως πρώην υπουργός Οικονομικών, η Lagarde είναι πολύ κατάλληλη για να γίνει ο κύριος οικονομικός εκπρόσωπος της περιοχής. Μπορεί πιθανότατα να επιδιώξει το ρόλο αυτό με περισσότερη δύναμη από τον προκάτοχό της, Mario Draghi, ο οποίος τείνει να περιορίσει της κακομεταχείρισης των κυβερνήσεών του σε εκδηλώσεις όπως συνεντεύξεις Τύπου της ΕΚΤ.

Η Lagarde χρησιμοποιείται επίσης για τη δημόσια συσχέτιση με τις κυβερνήσεις σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές στον παλιό της ρόλο που διαχειριζόταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για οκτώ χρόνια, με τη λειτουργία του ως επιβλέπων του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των μελών του. Συμπεριέλαβαν όλες τις 19 χώρες της ζώνης του ευρώ.

«Υπάρχει ανάγκη για συντονισμένη δημοσιονομική πολιτική», δήλωσε στην τηλεόραση Bloomberg ο Andrew Balls, επικεφαλής επενδύσεων του παγκόσμιου σταθερού εισοδήματος στο Pimco. "Οι περισσότεροι οικονομολόγοι θα συμφωνούσαν με αυτό. Το πρόβλημα είναι η πολιτική διάσταση στην Ευρώπη, οπότε ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ δεν είναι ειδικός της νομισματικής πολιτικής αλλά κάποιος με μεγάλη πολιτική εμπειρία ».

Το Draghi έθεσε ήδη τον τόνο τον περασμένο μήνα, δηλώνοντας ότι είναι "η ώρα να αναλάβει τη δημοσιονομική πολιτική". Η Γερμανία παρουσιάζει μια πρόκληση για την Lagarde, λόγω της μακρόχρονης διατήρησης της χαλάρωσης των χορδών του πορτοφολιού του προϋπολογισμού, δύναμη πυρός για να το πράξει, προς όφελος όλων των άλλων.

"Η Γερμανία είναι η μόνη μεγάλη οικονομία στην Ευρώπη που σίγουρα έχει αυτή την ικανότητα", ανέφερε ο Angel Gurria, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, στο Bloomberg Television στο Βερολίνο. "Συνεπώς, δεν είναι μόνο ένα γερμανικό ζήτημα, είναι επίσης ένα συστημικό ζήτημα για την Ευρώπη - και σε κάποιο βαθμό για τον κόσμο".

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πρώτη εβδομάδα της Lagarde ως πρόεδρος θα πραγματοποιήσει ταξίδι στο Βερολίνο για μια ομιλία που θα υπερηφανεύεται για τον θεματοφύλακα της δημοσιονομικής σύνεσης της χώρας, τον πρώην υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaeuble. Αυτό ακολουθεί μια εμφάνιση τον Αύγουστο - μία από την πρώτη της μετά την υποψηφιότητά της για την ΕΚΤ - σε μια εκδήλωση που τιμήσε την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ