Ο αγώνας για την προμήθεια εμβολίων γρίπης πριν το Brexit είναι δύσκολος

Η Κατασκευή εμβολίων γρίπης και η παράδοσή τους στις μάζες είναι περίπλοκη κάθε χρόνο.

Και το Brexit την φέρνει σε ένα εντελώς νέο επίπεδο.

Ο Ken Lim μπορεί να το επιβεβαιώσει. Έχει επιβλέψει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο κατασκευαστής εμβολίων Seqirus για την πιθανότητα το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία και να διακόψει τις προμήθειες στα σύνορα. Αυτό σήμαινε την κράτηση χώρου στα αεροπλάνα για να μειωθεί ο κίνδυνος καθυστερήσεων και να ανοίξει ένα γραφείο στο Άμστερνταμ για να καθαρίσει τυχόν νέα ρυθμιστικά εμπόδια. Το κόστος προετοιμασίας για ένα σενάριο χειρότερης περίπτωσης έχει αυξηθεί σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια λίρες (12 εκατομμύρια δολάρια).

"Υπήρχαν μερικοί άνθρωποι που σκέφτηκαν, καλά, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί", δήλωσε ο Λιμ, επικεφαλής στρατηγικής στο Seqirus. "Τώρα είμαστε πολύ ευγνώμονες που είχαμε πάρει αυτή την απόφαση. Αλλά έχει έρθει σε αυτό που για εμάς είναι ένα σημαντικό κόστος. "

Η προοπτική ενός διαζυγίου χωρίς διαπραγμάτευση έχει εντείνει την ανησυχία του για τις ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα όταν λήξει η προθεσμία του Brexit στις 31 Οκτωβρίου. Η εποχή της γρίπης αρχίζει ταυτόχρονα, αυξάνοντας την πίεση στους κατασκευαστές εμβολίων και στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας της χώρας. Οι λήψεις είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο ενός ιού που σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους στην Αγγλία κάθε χρόνο.

Ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης προετοιμάζεται για μια άτακτη αποχώρηση από την ΕΕ για περισσότερα από δύο χρόνια. Όσον αφορά τα εμβόλια γρίπης, οι περισσότερες αποστολές φέτος πρόκειται να φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από το τέλος του μήνα. Ανεξάρτητα από το πώς παίζει το Brexit, οι εταιρείες και οι περίπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού τους έχουν ήδη υποστεί ζημιές.

Η λήψη των εμβολίων από το φυτό στον ασθενή είναι πολύπλοκη. Ένας άλλος προμηθευτής, ο γάλλος φαρμακοποιός Sanofi, περιέγραψε την ετήσια μάχη ενάντια στον απρόβλεπτο και συνεχώς εξελισσόμενο εχθρό ως "αγώνα ενάντια στο ρολόι".

Για το βόρειο ημισφαίριο, ξεκινάει τον Φεβρουάριο με σύσταση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας σχετικά με τα στελέχη του ιού που περιλαμβάνονται στα εμβόλια. Οι λήψεις παράγονται έπειτα, κυρίως με την ανάπτυξη απενεργοποιημένων ιών σε αυγά κοτόπουλου. Οι επιστήμονες βασίζονται σε αυτή τη διαδικασία εδώ και δεκαετίες, αν και ορισμένες εταιρείες μετατοπίζονται στην τεχνολογία που μπορεί να προσφέρει καλύτερη προστασία.

Διασχίζοντας τα σύνορα
Η Seqirus κάνει ένα από τα εμβόλια της, το Fluad, στο Λίβερπουλ της Αγγλίας και τα στέλνει στην Ισπανία και το Βέλγιο για συσκευασία. Από εκεί, τα εμβόλια επανέρχονται πέρα ​​από τα σύνορα και διανέμονται στα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου και στα φαρμακεία. Η εταιρεία, ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Βρετανίας, παραδίδει συνολικά περίπου 12 εκατομμύρια εμβόλια στη χώρα.

Αυτή τη φορά, το Brexit ανάγκασε τον Seqirus να λάβει πρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης της ικανότητας μεταφοράς εμπορευμάτων. Για να παραδίδουν φάρμακα στην ΕΕ, οι εταιρείες πρέπει να εποπτεύουν τις δοκιμές και την απελευθέρωσή τους από ένα γραφείο εντός του μπλοκ, οπότε ο Seqirus έπρεπε επίσης να χτίσει μια εγκατάσταση στην ολλανδική πρωτεύουσα για να ικανοποιήσει τους κανόνες μόλις φύγει η Βρετανία.

"Έχει γίνει πολύ σημαντικό έργο για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο", δήλωσε ο Lim. «Δεν μπορούσαμε απλώς να αναλάβουμε τον κίνδυνο να μην είμαστε προετοιμασμένοι».

Η Sanofi κάνει τα εμβόλια γρίπης της στο Val de Reuil, περισσότερα από 60 μίλια βορειοδυτικά του Παρισιού, προτού τα στείλει στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλους προορισμούς. Η απειλητική έξοδος της Βρετανίας ώθησε τον φαρμακοποιό να βρει εναλλακτικές λύσεις για το πολυσύχναστο λιμάνι του Ντόβερ της Αγγλίας, για να αποφευχθεί πιθανή συμφόρηση. Η γαλλική εταιρεία, η οποία προμηθεύει περίπου 7 εκατομμύρια εμβόλια στη Βρετανία, άρχισε να φέρνει τα εμβόλια σε άλλο λιμάνι, το Newhaven, και κανόνισε να πετάξει το εμβόλιο σε περίπτωση ανάγκης.

Η Seqirus, μέρος της CSL της Αυστραλίας, δήλωσε ότι είναι σε εξέλιξη για να πραγματοποιήσει όλες τις παραδόσεις έως τα μέσα του μήνα, ενώ η Sanofi εκτιμά ότι σχεδόν το ένα πέμπτο των εμβολίων της πρόκειται να φτάσουν μετά τις 31 Οκτωβρίου. Μια καθυστέρηση στον WHO για τον εντοπισμό του εμβολίου - φέτος έβαλε λίγο πίσω τη Sanofi, είπε ο Fry. Τα εμπόδια στην προσφορά έρχονται ακριβώς όπως η ζήτηση για εμβόλια της γαλλικής εταιρείας γρίπης στην Ευρώπη έχει αυξηθεί περίπου 20%, είπε.

Αυτά τα εμβόλια παρέχουν μια κρίσιμη υπεράσπιση ενάντια σε μια ιογενή λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες σε ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων ενηλίκων, των μικρών παιδιών και των εγκύων γυναικών, στέλνοντας δεκάδες χιλιάδες ασθενείς σε νοσοκομεία που ήδη στελεχώνονται κάθε χειμώνα. Τα εμβόλια μπορούν να αποτρέψουν κάθε χρόνο 625.000 κρούσματα γρίπης στην Αγγλία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του CSL.

Προστασία των εργαζομένων
"Δεν προστατεύουν μόνο εκείνους που είναι ευάλωτοι, αλλά αυτοί που εργάζονται με τους ευάλωτους", δήλωσε ο Saffron Cordery, αναπληρωτής επικεφαλής των Providers NHS, που αντιπροσωπεύει νοσοκομεία. "Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει επαρκής προσφορά."

Σε μια επιστολή του Αυγούστου προς τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, μια ομάδα γιατρών με επικεφαλής το Βασιλικό Κολέγιο Ιατρών εξέφρασε ανησυχίες για την εποχή του Brexit και της γρίπης που συνέπεσαν και δήλωσε ότι είναι απλά ανίκανοι να καθησυχάσουν τους ασθενείς ότι η υγειονομική περίθαλψη δεν θα βλαφτεί από την έλλειψη φαρμάκων και συσκευών. Η κυβέρνηση προειδοποίησε για πιθανές καθυστερήσεις χωρίς συμφωνία για την ομαλή μετάβαση, υποδεικνύοντας σε μια χειρότερη περίπτωση την εκτίμηση ότι τα φάρμακα θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.

Οι εταιρείες έχουν ενισχύσει τα αποθέματα των φαρμάκων τους για να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα συμβεί, αυξάνοντας τις προετοιμασίες πριν από την αρχική ημερομηνία αναχώρησης Μαρτίου. Η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη για τα εμβόλια γρίπης και άλλα προϊόντα που δεν μπορούν να αποθηκευτούν.

Η κυβέρνηση αγόρασε περίπου 400.000 πρόσθετες δόσεις εμβολίου για ενήλικες σε περίπτωση που οι γιατροί, τα φαρμακεία ή τα νοσοκομεία τρέχουν και είναι σίγουροι ότι θα έχουν επαρκή εφόδια. Ο Seqirus και η Sanofi είπαν ότι είναι έτοιμοι, αλλά υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούν να ελέγξουν.

"Όπου αναδύεται ο κίνδυνος είναι τα άγνωστα", δήλωσε ο Lim, όπως η εμφάνιση "σημείων συμφόρησης που δεν μπορεί να προβλέψει πλήρως το σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ