Θυγατρική της Lufthansa καθήλωσε τα αεροπλάνα της - Ακύρωσε πτήσεις

Λόγω βλάβης στον κινητήρα. 

Η αεροπορική Swiss της Lufthansa, ανακοίνωσε ότι καθήλωσε το στόλο των αεροσκαφών Airbus SE A220 μετά το τελευταίο περιστατικό με τους κινητήρες Pratt & Whitney που ανάγκασε μια πτήση Λονδίνου-Γενεύης να προσγειωθεί στο Παρίσι.

Η ελβετική μονάδα της Lufthansa, ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας αεροσκαφών narrow-body στον κόσμο, ανέστειλε τις πτήσεις την Τρίτη για να πραγματοποιήσει επιθεωρήσεις, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αεροπορικής εταιρείας. 

Τα 29 A220 αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο του ελβετικού στόλου και ο μεταφορέας θα πρέπει να ακυρώσει ορισμένες πτήσεις.

Η αρμόδια για την ασφάλεια αρχή της Γαλλίας, το Bureau d'Enquetes et d'Analyzes, χαρακτήρισε το πρόβλημα στους κινητήρες της Pratt & Whitney "σοβαρό" και δήλωσε ότι η έρευνα είχε μεταφερθεί στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών στις ΗΠΑ.

Τα αεροσκάφη A220 της Swiss υπέστησαν πολυάριθμα περιστατικά τους τελευταίους μήνες, μεταξύ των οποίων και στις 25 Ιουλίου, όταν μια πτήση από τη Γενεύη στο Λονδίνο παρουσίασε βλάβη κινητήρα μετά από αποσύνθεση μέρους του τουρμπίνας στο Παρίσι.

Μια άλλη πτήση από τη Ζυρίχη προς το Ντίσελντορφ έπρεπε να γυρίσει πίσω νωρίτερα τον ίδιο μήνα, λόγω του προβλήματος στην τουρμπίνα.

Η Pratt & Whitney, τμήμα του Farmington, με έδρα το Connecticut, United Technologies Corp., ανέπτυξε το αποδοτικότερο από πλευράς καυσίμου στροβιλοελικοφόρο στρόβιλο σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την παρουσία του σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στενού-σώματος. Αλλά το ντεμπούτο του GTF έχει μολυνθεί από μια σειρά προβλημάτων οδοντοφυΐας, συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας του 2014, όταν ένας κινητήρας έφτασε στη φωτιά κατά τη δοκιμή του A220, ενός αεροσκάφους που ήταν παλαιότερα γνωστός ως σειρά Bombardier Inc.

Οι κινητήρες ήταν επίσης ένας από τους καλύτερους πωλητές της οικογένειας A320 της Airbus. Οι δυσλειτουργίες σε αυτά τα μοντέλα έχουν εξομαλυνθεί σε μεγάλο βαθμό καθώς ο εγκατεστημένος στόλος αυξήθηκε. Το A220, ωστόσο, είναι ένα εξειδικευμένο αεροσκάφος για τις περιφερειακές υπηρεσίες και η Airbus έχει παραδώσει λιγότερα από 100 παγκοσμίως.

Η Swiss δήλωσε ότι μιλάει με τους ρυθμιστές Pratt & Whitney και Airbus για τα θέματα. Διερευνώντας επίσης τι συνέβη κατά τη διάρκεια του περιστατικού της Τρίτης.

"Μαζί με τον κατασκευαστή κινητήρων υποστηρίζουμε τον πελάτη μας στις καθημερινές του λειτουργίες", δήλωσε εκπρόσωπος της Airbus μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σε ξεχωριστή δήλωση, η Pratt είπε ότι οι κινητήρες «συνεχίζουν να πληρούν όλα τα κριτήρια για τη συνέχιση της αξιοπλοΐας». Συστήθηκε για πρόσθετες επιθεωρήσεις.

Από τις 30 Σεπτεμβρίου, η Airbus είχε παραδώσει 20 μοντέλα A220-300 στην Ελβετία, καθώς και εννέα από τις μικρότερες παραλλαγές A220-100. Η Airbus απέκτησε τον έλεγχο του προγράμματος A220 από την Bombardier με έδρα το Μόντρεαλ πέρυσι.

Ο κινητήρας PW1900G της Pratt χρησιμοποιείται επίσης στο Embraer SA E195-E2, το πρώτο από τα οποία μόλις παραδόθηκε τον περασμένο μήνα στις εταιρείες Azul και AerCap. Άλλοι μεγάλοι αερομεταφορείς της A220 είναι η Air Baltic, η Delta Air Lines Inc. και η Korean Air Lines Co.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ