Danske Bank: Ξέπλυμα δισεκατομμυρίων και "χρυσές" συναλλαγές

Η τράπεζα ανέστειλε ήδη τις λειτουργίες της.

Κάτω από την εποπτεία των αρχών ετέθη η Danske Bank μετά το τεράστιο σκάνδαλο ξεπλύματος μαύρου χρήματος που προέκυψε.

 Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, υπό το φως του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, η τράπεζα προσέφερε χρυσό σε πλούσιους καταθέτες της με σκοπό να αποκρύψουν τις περιουσίες τους.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφα που χρονολογούνται από το 2012,  υποκατάστημα τη τράπεζας στην Εσθονία που είχε ήδη διοχετεύσει δισεκατομμύρια δολάρια από καταθέτες της σε offshore λογαριασμούς, επέλεξε ένα συγκεκριμένο γκρουπ από πελάτες (κυρίως από τη Ρωσία), οι οποίοι θα είχαν τη δυνατότητα να μετατρέψουν τα χρήματα τους σε χρυσό και σε νομίσματα.

Σε γενικές γραμμές, η Danske Bank χρησιμοποίησε το χρυσό ως ένα μέσο διασφάλισης της “ανωνυμίας” των καταθετών. Επίσης πιστεύεται ότι η χρήση χρυσού συνδέεται με τη διασφάλιση της δυνατότητας μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων των πελατών της.

Η διοίκηση της Danske Bank αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση, όμως το 2018, μέσα από την επίσημη έκθεση της, η τράπεζα έδωσε στην δημοσιότητα υπηρεσίες που προσέφερε σε πελάτες της. Η λίστα περιελάμβανε από απλές πληρωμές μέχρι την εγκαθίδρυση δεσμών ανταλλαγής υπηρεσιών στο εξωτερικό.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η τράπεζα δεν δημοσίευσε τις πωλήσεις που έκανε σε χρυσό. 

Εν μέσω του συγκεκριμένου σκανδάλου, η Danske Bank ανέστειλε τις λειτουργίες της και βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο ευρωπαϊκών και αμερικανικών αρχών μετά την αποτυχία της να δικαιολογήσει την μεταφορά περίπου $220 δισ.,  σε λογαριασμό μη κατοίκου Εσθονίας από το 2007 μέχρι το 2015, και τα οποία θεωρούνται μέρος του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Επίσης, οι τοπικές αρχές έχουν αποκόψει κάθε σχέση με τον συγκεκριμένο "πελάτη" μετά την είδηση του σκανδάλου.

Δεν είναι ευρέως γνωστό ακόμα πόσο απόθεμα χρυσού πωλήθηκε από την Danske Bank, όμως σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, το οποίο επικαλείται την εσωτερική τραπεζικής της αλληλογραφία, οι πλουσιοπάροχες υπηρεσίες της τράπεζας χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον μια φορά από ένα σημαντικό αριθμό πελατών της.

Τέλος, η Danske Bank, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Thomas Borgen, καθώς και άλλοι πρώην διευθυντικά στελέχη της τράπεζας  κατηγορούνται για σωρεία ποινικών αδικημάτων, ενώ η τράπεζα έχει ήδη μπει και στο στόχαστρο και του τμήματος Δικαιοσύνης, Ασφάλειας και Επιτροπής Ανταλλαγών των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ