Οι Πολωνοί εγκαταλείπουν μαζικά το Ηνωμένο Βασίλειο

Brexit και χαμηλό ποσοστό ανεργίας τους κάνουν να στρέφονται πίσω.

Μαζικό κύμα φυγής από το Ηνωμένο Βασίλειο παρατηρείται σε σχέση με τον πληθυσμό των Πολωνών, οι οποίοι φαίνεται να το εγκαταλείπουν για δύο λόγους. 

Από την μια η αβεβαιότητα που φέρνει μαζί του το Brexit και από την άλλη η ενίσχυση της αγοράς εργασίας της χώρας τους, οδηγούν τους Πολωνούς για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία να στρέφονται προς τα πίσω. 

Η μαζική έξοδος καταγράφει ρεκόρ και οδηγεί σε μείωση κατά 85.000 των Πολωνών πολιτών που ζουν στο εξωτερικό. Συνολικά πέρυσι κατοικούσαν εκτός Πολωνίας 2,46 εκατ. σύμφωνα με την πολωνική στατιστική υπηρεσία.

Το χαμηλό ποσοστό ανεργίας επίσης, δίνει παράλληλη ώθηση στους μισθούς, την ώρα που οι εργοδότες δίνουν «μάχη» για να βρουν εργάτες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο αριθμός των Πολωνών που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε κατά 98.000, στις 695.000, εν μέσω αβεβαιότητας για τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά και λόγω της αντιμεταναστευτικής συμπεριφοράς, που είχε ως στόχο και τους Πολωνούς. 

Ως εκ τούτου, για πρώτη φορά από το 2006 η Βρετανία δεν είναι στην κορυφή της λίστας με Πολωνούς εργαζομένους, καθώς βρέθηκε πίσω από τη Γερμανία, στην οποία απασχολούνται 706.000 Πολωνοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ