Τι συμβαίνει με την αγορά αυτοκινήτων στις χώρες της Ευρώπης;

Οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν, αλλά η ζήτηση σταδιακά πέφτει.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο εκτοξεύτηκαν τον Οκτώβριο, όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να αντιστρέψει την πτωτική τάση που επικρατεί από την αρχή του έτους, καθώς η ζήτηση τους ολοένα και μειώνεται στις βασικές αγορές.

Σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων την οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, σημειώθηκε άνοδο στις εγγραφές αφού αυξήθηκαν σε 1.21 εκατομμύρια οχήματα (8.6%).

Η αύξηση οφείλεται στα χαμηλού επιπέδου συγκριτικά στοιχειά σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όταν οι πωλήσεις είχαν υποστεί νέα δοκιμαστικά τεστ εκπομπών-ρύπων.

Λαμβάνοντας υπόψιν στοιχεία του τελευταίου μήνα, παρατηρούμε ότι οι εγγραφές μειώθηκαν σε 13.3 εκ. οχήματα από την αρχή του έτους, και σύμφωνα με τον όμιλο, η πτώση αυτή συνεχίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια του 2019.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η μοναδική μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά που κατέγραψε συρρίκνωση των πωλήσεων για τον Οκτώβριο, ενώ η αβεβαιότητα που απορρέει από ένα ενδεχόμενο Brexit, περιπλέκει ακόμα περισσότερο τις αγορές.

Η πτωτική τάση που επικρατεί έχει θέσει σε “συναγερμό” τις τοπικές αυτοκινητοβιομηχανίες, ενώ παράλληλα έχει ασκηθεί πίεση για να “ενώσουν” δυνάμεις ούτως ώστε να καταστεί πιο εφικτή η αλλαγή πορείας που σχεδιάζεται, υπέρ των ηλεκτρικών οχημάτων.

Τέλος, οι μετοχές της Volkswagen,- της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο- σημείωσαν άνοδο 1.1% , και περισσότερο από 20% σε μερίδια αγορών εντός της Ευρώπης, ενώ και οι εγγραφές σημείωσαν αύξηση της τάξης του 31% για τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, η γερμανική εταιρεία αντιμετώπισε μεγαλύτερα προβλήματα από πολλούς ανταγωνιστές της το προηγούμενο έτος, σε σχέση με τα δοκιμαστικά τεστ εκπομπών-ρυπών που τους επιβλήθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ