Εμπορική σύγκρουση ΕΕ-Κίνας με επίκεντρο τον χάλυβα

Έντονες ανησυχίες εκφράζει η ΕΕ, σχετικά με τις τροποποιήσεις που εφαρμόζονται στον κινεζικό χάλυβα.

Απειλές για περισσότερους δασμούς σε εισαγόμενα από την Κίνα προϊόντα χάλυβα εξέφρασε τη Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), προτάσσοντας ως δικαιολογία ενδεχόμενες παραβιάσεις εκ μέρους των Κινέζων παραγωγών.

Ως εκ τούτου, τα ευρωπαϊκά όργανα προχώρησαν σε τροποποιήσεις της σχετικής νομοθεσίας, προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η ΕΕ ξεκίνησε έρευνα σχετικά με το κατά πόσον οι Κινέζοι εξαγωγείς αυτού του είδους χάλυβα, ο οποίος χρησιμοποιείται στην κατασκευαστική βιομηχανία, καθώς και για εγχώριους σκοπούς, τροποποίησαν τα χαρακτηριστικά του με σκοπό να αποφύγουν τις εισπράξεις που έφταναν το 27,9%.

Σε ότι αφορά τις πωλήσεις χάλυβα σε χώρες της ΕΕ, υπάρχει ένα εμπορικό πλαίσιο κανόνων προστασίας, που πρέπει να τηρείται, ενώ σε περίπτωση παραβίασης του  όπως για παράδειγμα η κατηγορία που αντιμετωπίζει η Κίνα για  φερόμενες πωλήσεις του προϊόντος στην ΕΕ κάτω από το προβλεπόμενο κόστος (μια πρακτική που είναι γνωστή ως “ντάμπινγκ”), οι παραγωγοί οφείλουν να υποστούν τις συνέπειες και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.  

Η ΕΕ έχει ήδη πάρει κάποια μέτρα, εφαρμόζοντας σχετικά μέτρα το 2018, τα οποία έχουν ισχύ μέχρι 5 χρόνια.

Το μέτρο αυτό, δημιουργήθηκε με απώτερο σκοπό να πλήξει κάποιες εταιρείες που ειδικεύονται στις εξαγωγές, όπως η Hesteel Co. Και η Angang Steel Co., ούτως ώστε να μην καταστεί εφικτό για αντίστοιχες (ευρωπαϊκές) εταιρείες όπως η ArcelorMIttal να έρθουν αντιμέτωπες με αθέμιτες τιμές, χαμηλότερες από τις ήδη υπάρχουσες.

Σύμφωνα με επίσημη δήλωση της Κομσιόν, η πολιτική που εφαρμόζει η ΕΕ στο θέμα αυτό, προέκυψε έπειτα από ενδείξεις ότι υπάρχουν “επαρκή στοιχεία που φανερώνουν ότι,  όντως τα υπό εξέταση προϊόντα υπόκεινται τροποποιήσεις. 

Στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας, που αναμένεται να διαρκέσει εννέα μήνες, η Κομισιόν διέταξε τις αρμόδιες ευρωπαϊκές τελωνειακές αρχές, να αποδεχτούν τις τροποποιήσεις που έχουν εφαρμοστεί στο κινεζικό χάλυβα. Η κίνηση αυτή, θα ανοίξει τον δρόμο για την επιβολή δασμών με αναδρομική ισχύ, εάν και εφόσον τα αποτελέσματα της έρευνας επαληθεύσουν τις αρχικές εκτιμήσεις,  ότι δηλαδή  οι Κινέζοι εξαγωγείς επιδιώκουν να παρακάμψουν τους δασμούς “αντι-ντάμπινγκ”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ