Οι Βρετανικές εκλογές θα καθορίσουν την πορεία της αγγλικής λίρας

Οι πολιτικές εξελίξεις αναμένονται καθοριστικές για το νόμισμα αλλά και τον τραπεζικό τομέα της χώρας.

Η πορεία της αγγλικής στερλίνας βασίζεται στην ενδεχόμενη νίκη του Συντηρητικού κόμματος στις επερχόμενες εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα πάντα είναι ρευστά σε αυτές τις εκλογές , ενώ το αποτέλεσμα αναμένεται να κριθεί στις λεπτομέρειες. Σε ότι αφορά τη πορεία του αγγλικού νομίσματος, παρατηρήθηκε πτώση έως και 0,4% , πέφτοντας ακόμα περισσότερο η αξία του στο παγκόσμιο στερέωμα, έπειτα από ένα οκτάμηνο όπου βρισκόταν σε συνεχή άνοδο. Ο κύριος λόγος της πτώσης οφείλεται στο γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν από τη μια νικητή τον Boris Johnson, όμως από την άλλη, τον δείχνουν να επικρατεί με μικρότερη πλειοψηφία από την αναμενόμενη.

Σύμφωνα με τον Mark Dowding, Επικεφαλής στο τομέα των Επενδύσεων της BlueBay, «Υπάρχει η πεποίθηση ότι οι αγορές έχουν προχωρήσει πολύ μπροστά και καθοριστικό ρόλο έπαιξε το ενδεχόμενο  μιας ισχυρής πλειοψηφίας των Συντηρητικών. Ωστόσο, επικρατεί έντονα το στοιχείο της αβεβαιότητας και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εκπλήξεις το βράδυ της Πέμπτης».

Η αγγλική λίρα αποτελεί «εμπορικό βαρόμετρο με υψηλά πολιτικό ρίσκο», από το 2016 και μετά, όταν ψηφίστηκε για πρώτη φορά το θέμα του Brexit. Η πορεία της στερλίνας υποχώρησε σε 0.3%, στα $1.3118, ενώ πλέον, όλες οι θετικές προσδοκίες για την πορεία της βασίζονται σε μεγάλο βαθμό (και) στο ενδεχόμενο υλοποίησης της συμφωνίας εγκατάλειψης της ΕΕ από το ΗΒ.

Σύμφωνα με τον Ned Rumpeltin, Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας σε θέματα Νομισματικής Στρατηγικής, « Σε περίπτωση επικράτησης μιας σταθερής πλειοψηφίας από το Συντηρητικό Κόμμα, καθίστανται αυτόματα ευάλωτες οι αγορές».

Τέλος, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι ένας ενδεχόμενος συνασπισμός υπό την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, θα αποτελούσε μια θετική εξέλιξη για το νόμισμα, καθώς ο ηγέτης των Εργατικών Jeremy Corbyn, έκανε εμφανή τη πρόθεση του κόμματος του να διατηρήσει τη χώρα εντός της Τελωνειακής Ένωσης, και να θέσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το ενδεχόμενο εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ. Ωστόσο, κάποιοι άλλοι αναλυτές όπως ο Kenneth Broux  θεωρούν ότι οι πολιτικές του Corbyn θα μπορούσαν να οδηγήσουν την αγγλική λίρα σε δραματική πτώση.Μάλιστα, για τον Broux, η αξία της αγγλικής λίρα θα μπορούσε κάλλιστα να πέσει στα 1,28 δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ