ΗΒ: Δεν αναμένεται αύξηση των επιτοκίων για το 2020

Τι προβλέπει η σχετική έρευνα της Τράπεζας της Αγγλίας.

Οι Βρετανοί αναμένουν ένα ενδεχόμενο πληθωρισμού στην οικονομία, με βραδύτερους όμως ρυθμούς, ενώ λίγοι είναι αυτοί που αναμένουν αύξηση των επιτοκίων εντός του επόμενου έτους, σύμφωνα με σχετική έρευνα που διοργάνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE).

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, στη σχετική έρευνα της BOE, μόλις το 39% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αναμένουν μια σχετική αύξηση των επιτοκίων εντός του επόμενου έτους, ενώ παρατηρείται και μια μικρή πτώση σε σχέση με το 43% που απάντησαν για το ίδιο ερώτημα,μόλις το περασμένο Αύγουστο. Όσο αφορά το πληθωρισμό, το ποσοστό των ερωτηθέντων που πιστεύουν ότι θα ανέβει, ανέρχεται σε 3.1%.

Από την άλλη, ορισμένοι τραπεζικοί αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου, απέφυγαν να κάνουν προβλέψεις σχετικά με το ενδεχόμενο ενός πληθωρισμού, κυρίως ως αποτέλεσμα της υποβάθμισης ενός τέτοιου ενδεχομένου από εξωτερικούς οίκους αξιολόγησης.

Σύμφωνα όμως με κυβερνητικά στελέχη συμπεριλαμβανομένου του Mark Carney, είναι ορατό το ενδεχόμενο να καταστεί ανάγκη να αυξηθούν τα επιτόκια, σε περίπτωση που η πορεία ενός Brexit κυλήσει ομαλά, και τηρηθεί η προεκλογική δέσμευση των Συντηρητικών για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, υπάρχει γενικά η πεποίθηση ότι μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, η όποια λύση και να προταθεί που θα σχετίζεται με το Brexit,  θα είναι «σύντομης διάρκειας» και αυτό από μόνο του ίσως επιφέρει περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στο μέλλον.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ