«Καθηλωμένα» στο έδαφος θα παραμείνουν τα 737 MAX

Τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2019.

Η Boeing εξετάζει το ενδεχόμενο να σταματήσει προσωρινά την παραγωγή των 737 Max, καθώς δεν έχει ακόμη ανάψει το πράσινο φως για άδεια χρήσης τους, κάτι που πιθανότατα να υλοποιηθεί μετά το τέλος του Ιανουαρίου του 2020, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ενώ το διοικητικό συμβούλιο της Boeing εξετάζει τη πιθανότητα να επιβραδύνει τη διαδικασία παραγωγής των jet, ορισμένα διοικητικά στελέχη είναι πεπεισμένα ότι το ενδεχόμενο προσωρινής παύσης της παραγωγής τους πιθανόν να αποτελεί τη «λιγότερο επώδυνη λύση».

Σύμφωνα όμως με το Wall Street Journal, το θέμα παραγωγής των 737 Max, έχει τεθεί σε προτεραιότητα με την έλευση του νέου έτους, ειδικά από τη στιγμή που η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) επιβεβαίωσε με τη σειρά της ότι δεν θα προχωρήσει σε πιστοποίηση της άδειας χρήσης τους για το τρέχον έτος.

Ήδη τα κατασκευαστικά σχέδια για τα Boeing 737 βρίσκονται σε διαδικασία επανεξέτασης από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, στο πλαίσιο της τακτικής συνεδρίασης που πραγματοποιείται το Δεκέμβριο. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αναμένεται να συζητηθούν μεταξύ άλλων η «κρίση» που προκλήθηκε από τη καθήλωση των συγκεκριμένων μοντέλων.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την FAA και με τις παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές για την πιστοποίηση και την ομαλή επιστροφή των Max 737», διευκίρνησε η Boeing, ενώ τόνισε ακόμη ότι « Θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε τις προτάσεις για αύξηση της παραγωγής με βάση τη χρονικό ορίζοντα που έχει τεθεί, αλλά και τις προαπαιτούμενες συνθήκες».

Μετά την τραγωδία που σημειώθηκε το Μάρτιο, η Boeing αποφάσισε να μειώσει τη παραγωγή των 737 Max κατά 19%, ενώ το κόστος αποθέματος έχει διογκωθεί σε επίπεδα ρεκόρ αφού η παραγωγή όχι μόνο δεν έπαυσε, αλλά συνεχίστηκε κανονικά (περίπου 42 αεροσκάφη το μήνα), παρά τις παγκόσμιες κατακραυγές.

Η FAA φαίνετε να αντιδρά στις προθέσεις της Boeing, αφού χαρακτήρισε «εκτός τόπου και χρόνου» τις προθέσεις του Διευθύνων Σύμβουλου της, Dennis Muilenburg σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που όρισε για την επιστροφή των 737 Max στους αιθέρες.

Δεδομένου ότι η FAA κατέστησε σαφές ότι τα MAX δεν θα μπορούν να πετάξουν μέχρι το τέλος του έτους, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες όπως η American Airlines αποφάσισε να επιβραδύνει τις διαδικασίες ένταξης των συγκεκριμένων αεροσκαφών στις υπηρεσίες της τουλάχιστον, (τα πρώτα 737 Max αναμένεται να φτάσουν τον Απρίλιο του 2020), ενώ και η Southwest Airlines δήλωσε ότι εξετάζει παρόμοια πρακτική.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ