Κίνα: Η Airbus υποσκέλισε την Boeing

Πλέον, η αμερικανική εταιρεία βρίσκεται σε μειονεκτική θέση έναντι της Airbus σε ότι αφορά την κινεζική αγορά.

Η πολυαναμενόμενη εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας μπορεί να ανοίξει το δρόμο στην Boeing για να συνεχίσει ανοδικά τις πωλήσεις της, ωστόσο ο αμερικανικός κολοσσός φαίνεται να χάνει τη «πρωτιά» από την Airbus σε ότι αφορά την κινεζική αγορά.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η China Aviation Supplies Holding Co., η κινεζική εταιρεία η οποία προμηθεύεται αεροπλάνα για λογαριασμό των εθνικών αεροπορικών εταιρειών της χώρας, βρίσκεται σε συζητήσεις με την Airbus για την αγορά αεροσκάφων στο πλαίσιο του πενταετούς οικονομικού σχεδίου της χώρας το οποίο θα λάβει «σάρκα και οστά» από το 2021. Ωστόσο, οι συνθήκες που επικρατούν δεν παρουσιάζονται ευνοϊκές για παρόμοιου τύπου συνομιλίες με την Boeing ακόμη, καθώς οι εμπορικές εντάσεις που λαμβάνουν χώρα μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, υποβαθμίζουν τις δραστηριότητες της Boeing στη χώρα.

Το γεγονός αυτό φέρνει την αμερικανική εταιρεία σε μειονεκτική θέση έναντι της Airbus τουλάχιστον σε ότι αφορά την κινεζική αγορά, κάτι που αποτελεί ισχυρό πλήγμα στην αμερικανική εταιρεία λαμβάνοντας υπόψιν και τους οικονομικούς υπολογισμούς της, σύμφωνα με τους οποίους γίνεται λόγος για παραγγελία πέραν των 8 000 αεροπλάνων για τις επόμενες δύο δεκαετίες, μόνο και μόνο για τις ανάγκες της Κίνας.

Η Boeing περνάει γενικότερα μια περίοδο αναπροσαρμογής της στρατηγικής της μετά την καθήλωση του στόλου των 737 MAX, που είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή λιγότερων από των μισών αεροσκαφών που πραγματοποίησε η Airbus πέρυσι, κάτι που θεωρείται ως η μεγαλύτερη ήττα που υπέστη η εταιρεία εδώ και 45 χρόνια, σύμφωνα με ανώτερα στελέχη της αμερικανικού κολοσσού.

Τέλος, το γεγονός ότι αμερικανικού τύπου αεροσκάφη συμπεριλαμβάνονται στις κινεζικές αγορές ύψους $200 δισ. από τις ΗΠΑ, ως μέρος της α’ φάσης της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ τους, αφήνει ένα μικρό «παράθυρο» αισιοδοξίας για την αμερικανικό εταιρεία. Επιπλέον, θεωρείται σχεδόν αδύνατο για την Κίνα να αγνοήσει παντελώς την αγορά αεροσκαφών από την Boeing, λόγω κυρίως της πολιτικής που εφάρμοζε μέχρι τώρα, του διαμοιρασμού δηλαδή της αγοράς σε αεροσκάφη, σχεδόν σε ισότιμο ποσοστό, τόσο της Airbus, όσο και από την Boeing.

 

  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ