Πέφτουν οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Παράλληλα αυξάνεται η ζήτηση του.

Οι φθηνές τιμές φυσικού αερίου που επικρατούν αυτό το χρόνο πιθανόν να ωθήσουν την Ευρώπη μακριά από τις αγορές άνθρακα, ως το κύριο καύσιμο για παραγωγή ενέργειας.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, λόγω των ασυνήθιστα ήπιων καιρικών συνθηκών που επικρατούν, έχει μειωθεί η ζήτηση για άνθρακα ενώ την ίδια ώρα εισέρχονται ολοένα και περισσότερες πρώτες ύλες στην παγκόσμια αγορά αερίων.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα υψηλό κόστος για τις αδειοδοτήσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, έχει οδηγήσει τα νοικοκυριά που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, μακριά από την ζήτηση του, στρέφοντας πλέον τη προσοχή τους στη χρήση περισσότερων αερίων. Η εν λόγω κίνηση των νοικοκυριών έγινε δεκτή με επικροτήσεις τόσο από διάφορους πολιτικούς αξιωματούχους, όσο και από την ίδια την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της παύσης της λειτουργίας της βιομηχανίας του άνθρακα. 

Υπενθυμίζεται ότι προτεραιότητα της γερμανικής κυβέρνησης είναι η επίτευξη των στόχων που έχουν θεσπιστεί από την Συμφωνία του Παρισίου για την Κλιματική Αλλαγή, ενώ σε ένα ενδεχόμενο χαμηλού κόστους χρήσης των αερίων, η προσπάθεια επίτευξης των περιβαλλοντικών στόχων εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης, γίνεται σαφώς πιο εύκολη.

Σύμφωνα με τον ανώτερο Σύμβουλο της Ολλανδικής εταιρείας Kyos Energy Consulting Ewout Eijkelenboom, «πολιτικοί αξιωματούχοι από όλη την Ευρώπη εμφανίζονται ευχαριστημένοι με τις φθηνές τιμές που επικρατούν στο φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο εύκολη από ότι προβλεπόταν η σταδιακή αντικατάσταση του άνθρακα». «Αποτελεί φυσικό επακόλουθο η αντικατάσταση του άνθρακα από το φυσικό αέριο», πρόσθεσε ο κ. Eijkelenboom.

Τέλος, η πτώση των τιμών φυσικού αερίου είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Από την μία, τα έργα υγροποίησης φυσικού αερίου αυξάνονται με αστραπιαίο ρυθμό, ενώ από την άλλη, το κόστος μεταφοράς φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στην Ασία σημειώνει μείωση. Κατά συνέπεια, έχουμε μείωση του κόστους χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ