Κατρακυλάει ο χαλκός λόγω του κορωνοϊού

Εν μέσω ανησυχιών για τη παγκόσμια οικονομία.

Κανένα άλλο εμπόρευμα στον κόσμο δεν έχει "χτυπηθεί" περισσότερο από τον κορωνοϊό από τον χαλκό.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η τιμή του χαλκού βυθίζεται διευρύνοντας σημαντικά το χάσμα με τον S&P 500, υπό το φόβο των επιπτώσεων της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην οικονομία της Κίνας και συνολικότερα στην παγκόσμια οικονομία. Το μέταλλο δείχνει να "βυθίζεται" ολοένα και περισσότερο σημειώνοντας αρνητικό σχεδόν - τριάντα ετών -πτώσης της αξίας του.

Από τις 20 Ιανουαρίου και έπειτα, όταν άρχισε να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις ο κορωνοϊός, ο χαλκός έχει ξεπέσει στο 11%. Το εν λόγω μέταλλο,  είναι πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται σε πολλές βιομηχανίες. Η Κίνα, που βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών από τον κορωνοϊός, είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αυτού του τόσο σημαντικού εμπορεύματος που αποτελεί σηματωρό για την παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή.

Η συνεχής κατρακύλα που παρουσιάζει ο χαλκός, φανερώνει πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η Κίνα για τις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων. Παράλληλα, το μερίδιο της ασιατικής χώρας στη ζήτηση παγκόσμιων μετάλλων αυξήθηκε σε 51% τους πρώτους δέκα μήνες του 2019. 

Οι έμποροι με τη σειρά τους προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να επισπευσθεί η ανάπτυξη στο τομέα των εμπορευμάτων τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, με την προοπτική ότι ο θα μείνει κλειστός ο παραγωγικός τομέας στην Κίνα, ενώ την ίδια ώρα οι αρμόδιες αρχές συνεχίσουν να αγωνίζονται για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η τιμή του χαλκού βρίσκεται στα 5.641 δολ. ο τόνος, αφού ξεκίνησε την εβδομάδα πτωτικά , επεκτείνοντας τις απότομες απώλειες της περασμένης εβδομάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ