Οι Κεντρικές Τράπεζες πρέπει να «ξεφορτωθούν» τον άνθρακα

Η χρήση άνθρακα προκαλεί αρνητικό αντίκτυπο στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο πρέπει να «εκκαθαρίσουν» τα αποθέματα άνθρακα που ανήκουν στους ισολογισμούς τους και να θεσπίσουν κανόνες που θα αποθαρρύνουν τα χρηματοπιστωτικά συστήματα από το να χρηματοδοτούν ρυπογόνες βιομηχανίες, σύμφωνα με το New Economics Foundation (NEF).

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Κίνα και η Ελβετία, χρωστάνε περισσότερα από $12 δισ. σε ομόλογα και μετοχές που είναι «εκτεθειμένες» στον άνθρακα. « Αν παρατρέξετε στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία ή την Κίνα, θα βρείτε τεράστιες ποσότητες ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών που δραστηριοποιούνται έχοντας ως κύριο μοχλό τη χρήση άνθρακα, και αυτό από μόνο του αντανακλά αρνητικά στους ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών», επισήμανε ο Frank van Lerven, οικονομολόγος της NEF.

Σύμφωνα με την έκθεση της NEF, γίνεται εκτενής αναφορά στον άνθρακα ως τη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών ρυπογόνων αερίων, και στις δραματικές συνέπειες της χρήσης του για σκοπούς παραγωγής ενέργειας. Όσο αφορά το τομέα της ενέργειας, η έκθεση επισημαίνει ότι η χρήση του ορυκτού  θα πρέπει να μειωθεί σχεδόν σε μηδαμινά επίπεδα μέχρι το 2050, με σκοπό τη διατήρηση σε της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε σταθερά επίπεδα, υπό τους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Van Lerven, «η μείωση της έκθεσης από τον άνθρακα θα πρέπει να αποτελεί πρώτιστο μέλημα των κεντρικών τραπεζών, και χρειάζεται να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ