Πως να ενταχθείτε στο γκρουπ του 1% των πλουσιότερων ανθρώπων

Ποιο είναι το λεγόμενο «top 1%» γκρουπ και ποιοι το απαρτίζουν.

Το «top 1%» γκρουπ αποτελεί πλέον το σύμβολο του πλούτου και της εξουσίας, χάρη σε ένα «επαναστατικό» κίνημα διαμαρτυρίας.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, από τότε που η “Occupy Wall Street” δημοσιοποίησε τον όρο σχεδόν μια δεκαετία πριν, είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση της ανισότητας και τη περαιτέρω εμβάθυνση του πλούτου του συγκεκριμένου γκρουπ.

Το «top 1%» καλύπτει ένα ευρύ φάσμα, από απλούς επαγγελματίες μέχρι ιδιώτες δισεκατομμυριούχους, ενώ ο πλούτος του ξεπερνάει κατά πολύ τον εθνικό πλούτο αρκετών χωρών. Το πόσο εύκολο είναι να ενταχθεί κανείς μέσα, έγκειται σε μεγάλο βαθμό από το τόπο διαμονής του κάθε ενός.

Για παράδειγμα, για να ενταχθεί κανείς στο γκρουπ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), απαιτείται να έχει κάτι περισσότερα από $900,000 στη κατοχή του, η και έσοδα γύρω στις $200,000 – 300,000. Το γκρουπ «top 1%» αριθμεί περίπου 13 εκατομμύρια μέλη, προερχόμενοι κυρίως από ανεπτυγμένες χώρες.

Ορισμένες χώρες καταβάλλουν ιδιαίτερες προσπάθειες για να ενταχθούν στο γκρουπ του 1%, όπως η Σιγκαπούρη και το Μονακό, οι οποίες στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν πρόσβαση, «μετατράπηκαν» σε φορολογικούς παραδείσους, όπου επικρατούν πιο ήπιες φορολογικές και ρυθμιστικές επιβαρύνσεις.

Τέλος, ο αυξανόμενος πλούτος του εν λόγω γκρουπ προκάλεσε «έκρηξη» στις δαπάνες για πολυτελή είδη, ειδικά στην Κίνα. Σύμφωνα με την McKinsey & Co., εκτιμάται ότι οι δαπάνες για είδη πολυτελείας όπως κοσμήματα, χρυσαφικά και ρολόγια,  εκτοξεύτηκε πάνω από 47% από το 2012 μέχρι σήμερα.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ