Αυστηρό μήνυμα της Κίνας στη Γαλλία για τα δίκτυα 5G της Huawei

«Μην προχωρήσετε σε διακρίσεις εις βάρος της Huawei», προειδοποίησε τη Γαλλία η κινεζική πρεσβεία στο Παρίσι.

Η Κίνα προειδοποίησε τη Γαλλία να μην συμπεριφέρεται με διαφορετικό τρόπο στην Huawei  από ότι συμπεριφέρεται σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες, σε ότι αφορά τα συμβόλαια εξοπλισμού δικτύων 5G, εν μέσω γενικών ανησυχιών εξαιτίας της προσπάθειας της αμερικανικής κυβέρνησης να περιορίσει τις παγκόσμιες δραστηριότητες του κινεζικού κολοσσού.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κινεζική πρεσβεία στο Παρίσι κάλεσε και επίσημα τη Γαλλία να θεσπίσει «διαφανή κριτήρια και να συμπεριφέρεται σε όλες τις εταιρείες τηλεπικοινωνιακών συσκευών με τον ίδιο τρόπο χωρίς εξαιρέσεις».  Επίσης, προειδοποίησε τη Γαλλία να μην « προβεί σε ρατσιστικές διακρίσεις» εις βάρος της ασιατικής χώρας γενικότερα,  καθώς και σε «πρακτικές που οδηγούν σε σκόπιμο προστατευτισμό».

« Δεν επιθυμούμε να επηρεαστεί η ανάπτυξη της φινλανδικής Nokia Oyj και της σουηδικής Ericsson AB εξαιτίας των διακρίσεων και της πολιτικής του προστατευτισμού κατά της Huawei, εκ μέρους της γαλλικής κυβέρνησης αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών», πρόσθεσε η κινεζική πρεσβεία.

Η εν λόγω τοποθέτηση έρχεται εν μέσω προετοιμασίας της γαλλικής πλευράς να «αποσυνδεθεί» από τα δίκτυα 5G τον ερχόμενο Απρίλιο. Η Orange SA, που είναι ο κύριος μεταφορέας της Γαλλίας, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αφήσει απ’ έξω τη Huawei από το φάσμα δικτύων 5G, και ότι σκοπεύει να συνεργαστεί σε αυτό το τομέα, με άλλες ανταγωνιστικές εταιρείες όπως τη Nokia και την Ericsson.

Εξάλλου, δύο άλλες γαλλικές εταιρείες μεταφορών η Altice Europe NV’s SFR και η Bouygues SA’s, οι οποίες ήταν στενοί συνεργάτες της Huawei σε θέματα παροχής δικτύων 4G, ακόμα να προχωρήσουν σε ανακοίνωση συνεργασίας για τα δίκτυα 5G, κάτι που εντείνει περισσότερο τις ανησυχίες της κινεζικής εταιρείας.

Τέλος, οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις σε Ευρωπαίους συμμάχους τους να διακόψουν κάθε συνεργασία με την Huawei, εν μέσω φόβων ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσεις τις συσκευές της για κατασκοπευτικούς σκοπούς. Ωστόσο, τόσο η Huawei, όσο και το Πεκίνο, διαψεύδουν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ