Οι Βρετανοί θα πληρώνουν ακριβά τα ευρωπαϊκά προϊόντα

Η Βρετανική Κυβέρνηση δίνει έμφαση στη σύναψη εμπορικών συμφωνιών και με τρίτες χώρες.

Οι βρετανοί καταναλωτές θα έρθουν αντιμέτωποι με πιο ακριβές τιμές προϊόντων που προέρχονται από την ΕΕ μετά το Brexit, ανεξάρτητα αν ο Boris Johnson υπογράψει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ η όχι, σύμφωνα με ορισμένους μεγάλους επιχειρηματικούς κύκλους της χώρας.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα προϊόντα που θα εισάγονται από την ΕΕ μετά την 1η Ιανουαρίου του 2021 απαιτούν συγκεκριμένες τελωνειακές ρυθμίσεις, όπως επίσημα έγγραφα πιστοποίησης προέλευσης, και μια «κόκκινη ταινία» που συμβολίζει την έξοδο του ΗΒ από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.

Η άνοδος του κόστους για τις εταιρείες που διαπραγματεύονται με την ΕΕ, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Μ. Βρετανίας, είναι αποτέλεσμα της προσέγγισης του Βρετανού Πρωθυπουργού σχετικά με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Ο Boris Johnson επιδιώκει μια πιο «ανοιχτή» οικονομική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση (κοντά στα πρότυπα εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Καναδά), ούτως ώστε το ΗΒ να μην χρειάζεται να εναρμονίζεται πλήρως με τους κανόνες της Ένωσης, και να έχει την «πολυτέλεια» να υπογράψει εμπορικές συμφωνίες και με τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με το BRC, «τα κόστη και οι καθυστερήσεις για τις επιχειρήσεις θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο σε περίπτωση που το ΗΒ και η ΕΕ αποτύχουν να βρουν μια «ρεαλιστική» προσέγγιση στις τελωνειακές διαδικασίες».

«Οι τιμές των αγαθών εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όμως είναι στο χέρι των επιχειρήσεων να τις κάνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικές και προσιτές» δήλωσε επίσημος κυβερνητικός αξιωματούχος του ΗΒ, για να προσθέσει ότι, «το να εγκαταλείψουμε την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και την τελωνειακή ένωση μας δίνει την ευκαιρία να ορίσουμε τη δική μας ανεξάρτητη δασμολογιακή στρατηγική , ενώ έχουμε και πληθώρα διαθέσιμων επιλογών για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ