Πρόστιμο μαμούθ  $1.2 δισ. στην Apple για παραβίαση κανόνων ανταγωνισμού

Ποια η απόφαση της Γαλλικής Αρχής Ανταγωνισμού.

Πρόστιμο ρεκόρ $1.2 δις. (η 1.1 δις. ευρώ) επιβλήθηκε στην Apple από τις Γαλλική Αρχή Ανταγωνισμού,  για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού και για παράνομες συμφωνίες με προμηθευτές που εξυπηρετούσαν συμφέροντα εις βάρος των ιδιωτών μεταπωλητών.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η αρμόδια αρχή επέβαλε επιπλέον πρόστιμο σε δύο συνεργάτες της Apple – την Tech Data (62.9 εκ. ευρώ), και την Ingram Micro (76.1 εκ. ευρώ) για συμμετοχή στις εν λόγω συμφωνίες.

Σύμφωνα με τους Γάλλους, η επιβολή προστίμων έγινε με βάση το σκεπτικό ότι «η Apple και οι δύο συνεργάτες της συμφώνησαν να μην ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο και να βάλουν τέλος στον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των μεταπωλητών, κάνοντας χώρο ουσιαστικά για την εισδοχή ολοένα και περισσότερων προϊόντων της Apple στην αγορά».

Η απόφαση για επιβολή προστίμου έλαβε χώρα λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Apple ότι θα κλείσει εκατοντάδες καταστήματα μέχρι τις 27 Μαρτίου ως μέτρο πρόληψης κατά του κορωνοϊού.

Τέλος, η απόφαση των γαλλικών αρχών αποτελεί ορόσημο για τα δεδομένα της χώρας σπάζοντας κάθε ρεκόρ, αφού πριν από αυτό, το μεγαλύτερο πρόστιμο για παραβίαση των ίδιων κανόνων είχε επιβληθεί στην Orange SA το 2015, όταν τους είχαν επιβληθεί 350 εκ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ