Γερμανία: Βάζει μπλόκο στις εξαγορές επιχειρήσεων από ξένους επενδυτές

Σε μια προσπάθεια να θωρακίσει τον επιχειρηματικό τομέα.

Η γερμανική κυβέρνηση υιοθέτησε μέτρα προστασίας των γερμανικών επιχειρήσεων από τους ξένους επενδυτές για να αποτρέψει από τη μια τις εξαγορές, και από τη άλλη να θωρακίσει τον επιχειρηματικό τομέα στη χώρα που έχει γίνει ευάλωτος το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της πανδημίας.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία της Άνγκελα Μέρκελ ενέκρινε τα εν λόγω μέτρα και ισχύουν μόνο για τη ζήτηση εξαγοράς μετοχών των γερμανικών εταιρειών από επενδυτές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, τα συγκεκριμένα μέτρα θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να θέσει μπλόκο στις «παράνομες επεμβάσεις» ξένων παραγόντων που ενδεχομένως θα μπορούσαν να βλάψουν όχι μόνο την οικονομία αλλά και το κλίμα εμπιστοσύνης στη χώρα.

Η πανδημία του κορωνοϊού χτυπάει «αλύπητα» την παγκόσμια οικονομία και ένα από τα «θύματα» της είναι και η γερμανική οικονομία, καθώς προβλέπεται συρρίκνωση σχεδόν 10% το δεύτερο τετράμηνο. Η ίδια η Μέρκελ έχει δώσει πολλή έμφαση στο τομέα των επιχειρήσεων το τελευταίο διάστημα καθώς το θεωρεί ζωτικό τομέα για τη πορεία της οικονομίας.

Η γερμανική κυβέρνηση υιοθέτησε μια σκληρή στάση τα τελευταία χρόνια ειδικά σε ότι αφορά τις σχέσεις της με την Κίνα, καθώς θεωρούσε ότι πολλές φορές η κινεζική πλευρά επιδίωκε εσκεμμένα να εκμεταλλευτεί τη ζήτηση στη διεθνή αγορά εις βάρος των γερμανικών επιχειρήσεων, ειδικά σε τομείς όπως τη ψηφιακή τεχνολογία, και συγκεκριμένα η τεχνητή νοημοσύνη και η παραγωγή μπαταριών.

Τέλος, σε ανάλογα μέτρα έχει προβεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέτοντας ως στόχο την παρεμπόδιση των άμεσων ξένων επενδύσεων για λόγους «εθνικής ασφαλείας».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ