Σε ασφυκτικό κλοιό η αγγλική λίρα

Στο πιο επώδυνο τρίμηνο της από το 2013.

H αγγλική λίρα βίωσε το πιο επώδυνο τρίμηνο από το 2013 και τώρα ετοιμάζεται για νέες ισχυρές πιέσεις.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg , δεν φαίνεται να έχουν τέλος τα άσχημα νέα για το βρετανικό νόμισμα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ένα "φάντασμα"του πρόσφατου παρελθόντος έρχεται και πάλι να "ανάψει φωτιές", και δεν είναι άλλο από το Brexit.

Όπως έγινε γνωστό,  Βρετανία και η Ε.Ε. αρχίζουν εκ νέου διαπραγματεύσεις με στόχο μία εμπορική συμφωνία πριν την εκπνοή της μεταβατικής περιόδου. Αν και ορισμένοι οικονομολόγοι της αγοράς συναλλάγματος πιστεύουν ότι η κρίση του νέου κορωνοϊού θα στηρίξει το νόμισμα υπογραμμίζοντας τα οφέλη του διαζυγίου με την Ε.Ε., εν τούτοις κάποιοι άλλοι παραμένουν απαισιόδοξοι.

Αναλυτές των Rabobank, Mizuho Bank, Royal Bank of Canada βλέπουν περαιτέρω υποτίμηση του βρετανικού νομίσματος τους αμέσως επόμενους μήνες. 

Η στερλίνα σημείωσε πτώση της τάξης του 6% δηλαδή περίπου $1.2460 έναντι του δολαρίου και 3% έναντι του ευρώ.

Τέλος, οι επενδυτές φοβούνται ότι μία αποτυχία των δύο πλευρών να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία, θα σημάνει νέες περιπέτειες για τη βρετανική οικονομία που ήδη δέχεται ισχυρό πλήγμα από τον Covid19.

Όσο επιμένει η Βρετανία να αρνείται να παρατείνει την μεταβατική περίοδο και κατά συνέπεια τη χρονική διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο φόβος ενισχύεται. Μέχρι στιγμής οι αξιωματούχοι των δύο πλευρών κάνουν λόγο για ελάχιστη πρόοδο λόγω των πολλών εμποδίων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ