Νέο εγχείρημα από την BMW: Παραγωγή ΜΙΝΙ στην Κίνα

Η BMW AG θα παράγει αυτοκίνητα τύπου Mini για πρώτη φορά στην Κίνα, σφραγίζοντας την κοινή συμφωνία με την εταιρεία Great Wall Motor Co, για την παραγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην μεγαλύτερη αυτοκινηταγορά παγκοσμίως. 

Πηγή: Bloomberg

Με τη σφράγιση της 50-50 συμφωνίας, θα γίνεται παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων για τους δύο εταίρους σε εργοστάσιο στον νομό Τζιανγκσού, ανακοίνωσε η BMW την Τρίτη.  Η επεκτατική ενέργεια της γερμανικής εταιρείας στην κινέζικη αγορά είναι η δεύτερη αυτής της εβδομάδας, και ακολουθούν μια σειρά συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών που έγιναν σε σύνοδο στο Βερολίνο με την Καγκελάριο Angela Merkel και τον επικεφαλής της Κινέζικης κυβέρνησης Li Keqiang.  

«Οι σημερινές υπογραφές εκπροσωπεύουν το νέο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της Γερμανίας,» είπε ο Διευθύνον Σύμβουλος της BMW Harald Krueger.  

Η δημιουργία του εγχειρήματος, το οποίο λέγεται Spotlight Automotive Ltd., συμπίπτει με την κινέζικη απόφαση, που λήφθηκε τον Απρίλη, για ελαφρυντικά μέτρα σε ξένους-ιδιοκτήτες στην χώρα.  Η απόφαση αυτή μπορεί να δώσει ευκαιρίες σε αυτοκινητοπαραγωγούς δυτικών εταιρειών την επιλογή να εξαγοράσουν τις επιχειρήσεις από τους τοπικούς συνεταίρους τους.               

Τη Δευτέρα, η BMW συμφώνησε να αυξήσει την παραγωγή σε ξεχωριστή επιχείρηση με την εταιρεία Brilliance China Automotive Holdings, η οποία θα μειώσει τις αυξήσεις των κινεζικών τιμολογίων εισαγωγής στα SUV που κατασκευάστηκαν από τις Η.Π.Α.

Η εταιρεία, το 2017 πώλησε 560,000 αυτοκίνητα BMW στην Κίνα, περισσότερα από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία μαζί. Σημειώνεται ότι η Κίνα, ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά Mini, με περίπου 35.000 παραδοθείσα αυτοκίνητα.

"Αυτό υπογραμμίζει το πρόσθετο παγκόσμιο δυναμικό της μάρκας, το οποίο τώρα θα υποστηριχθεί σημαντικά μέσω της κοινοπραξίας με το Great Wall Motor", δήλωσε η BMW.

Την ίδια ώρα, η εταιρεία δεσμεύθηκε πέρυσι να κατασκευάσει ηλεκτρικά μοντέλα στο εργοστάσιό της στην Οξφόρδη της Αγγλίας, ενώ όπως ανακοίνωσε οποιαδήποτε σχέδια για επέκταση στην Κίνα δεν επηρεάζουν την αφοσίωση της μάρκας στη Βρετανία.

Η Great Wall, που ιδρύθηκε από τον πρόεδρο Wei Jianjun του δισεκατομμυριούχου, έχει γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός SUV της Κίνας, προσφέροντας στους καταναλωτές ευρύχωρα μοντέλα σε τιμές φθηνότερες από τα sedans της Volkswagen AG και της General Motors Co.