Εγκαταλείπει την Αφρική η Barclays

Η Barclays Plc, η μεγαλύτερη βρετανική τράπεζα εγκαταλείπει την Αφρική μετά από 100 χρόνια δραστηριοποίησης στη χώρα.

Πηγή: Bloomberg

Η Barclays που  εδρεύει στο Γιοχάνεσμπουργκ έχει ήδη αρχίσει την αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων της απόσταση από την εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Την Τετάρτη, ο δανειστής εγκατέλειψε το όνομα για να επανέλθει στο Absa Group LTd ενώ αποκόπτει τους δεσμούς με την Barklays Plc αφότου η εταιρεία που εδρεύει στο Λονδίνο πώλησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών που είχε αγοράσει το 2005.

Η Διευθύνων Σύμβουλος της Absa, Μαρία Ράμος, 59 ετών, επανεξέλεξε τον δανειστή γύρω από τέσσερα τμήματα - λιανική και επιχειρηματική τραπεζική, εταιρική και επενδυτική τραπεζική, υπόλοιπο της Αφρικής και διαχείριση περιουσίας και ασφάλιση - προκειμένου να διπλασιάσει το μερίδιό της στα έσοδα από Αφρικανικές επιχειρήσεις και να ανακτήσουν το μερίδιο αγοράς στη λιανική αγορά της Νότιας Αφρικής. Η αναδιάρθρωση ξεκίνησε με κατά το ήμισυ τον περιορισμό του αριθμού των στελεχών στη μονάδα λιανικής και επιχειρηματικής τραπεζικής τον περασμένο μήνα.

"Η Barclays, έχει υπάρξει μια πολλή μεγάλη επωνυμία στην Αφρική, όχι απαραίτητα στην Νότια Αφρική, αλλά και στην υπόλοιπη", ανέφερε ο Adrian Cloete, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της PSG Wealth. "Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα στην επωνυμία τους εκεί, όταν επιστρέψουν στην Absa.

Οι φιλοδοξίες του CEO για την Absa

  • Διπλό μερίδιο αγοράς των τραπεζικών εσόδων στην Αφρική έως 12%.
  • Επαναφορά στην ηγετική θέση της αγοράς σε βασικούς επιχειρηματικούς τομείς
  • Επέκταση σε νέες αγορές με την εταιρική και επενδυτική τραπεζική μονάδα που θα ανοίξει γραφεία στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη
  • Παροχή διψήφιου κέρδους
  • Αύξηση επιχειρηματικής κουλτούρας κέντρο πληρωμών όπου η ανάπτυξη είναι περίπου 8% ετησίως
  • Έναρξη πλατφόρμας συναλλαγών-τραπεζών που θα αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα των εσόδων από τις επιχειρήσεις χονδρικής σε τρία χρόνια

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Barclays, Jes Staley, κούρεψε το μερίδιο του δανειστή του στην Absa κάτω από το 15% καθώς προσπάθησε να διατηρήσει κεφάλαια και να επικεντρωθεί στην ανοικοδόμηση της επενδυτικής τράπεζας της εταιρείας.

Η Barclays μπορεί να ανατρέξει στην ιστορία της στη Νότια Αφρική, το 1919 όταν αγόρασε την Εθνική Τράπεζα της Νότιας Αφρικής δίνοντάς της μονάδες σε ολόκληρη την ήπειρο. Έφυγε από τη χώρα το 1986, όταν ήταν ο μεγαλύτερος δανειστής στη χώρα, καθώς διαμαρτυρήθηκαν εναντίον του φυλετικού διαχωρισμού.

Νέα Αρχή

Ο διαχωρισμός έχει αναζωογονήσει την Absa ως ανεξάρτητη και ανεξάρτητη επιχείρηση, δήλωσε η Μαρία Ράμος νωρίτερα αυτό το έτος ενώ την ίδια ώρα είναι πλέον αποφασισμένη να οικοδομήσει μια κλιμακωτή ψηφιακή επιχείρηση για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της, όπως ανέφερε σε παρουσίαση στο Γιοχάνεσμπουργκ την Τετάρτη.

Παράλληλα, θα εξετάσει στρατηγικές εταιρικές σχέσεις καθώς και στοχοθετημένες εξαγορές για διάθεση σε υφιστάμενες αγορές.