Εκτοξεύτηκαν οι τιμές προϊόντων στην Τουρκία

Παράλληλα επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στην χώρα.

Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον περασμένο μήνα καθώς η απότομη άνοδος των τιμών των αγαθών αντιστάθμισε ορισμένες επιπτώσεις που προκάλεσε η ύφεση στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου σε συνδυασμό με την μείωση της ζήτησης.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι τιμές τροφίμων για τον Απρίλιο αυξήθηκαν σε ετήσια βάση σε 10.9%, σε σχέση με 11.9% που ίσχυαν για τον Μάρτιο, ενώ το κόστος της κατανάλωσης τους αυξήθηκε σε ετήσια βάση 11.3% σε σχέση με 10.1% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα παραμένει στα ίδια επίπεδα και υπολογίζεται γύρω στο 9.5%.

Από την άλλη, το κόστος εξόδου σε εστιατόρια αλλά και διαμονής σε ξενοδοχεία αυξήθηκε κατά 12.6% σε σχέση με το 13.7% που ίσχυε μέχρι πρότινος, καθώς τα πλείστα εστιατόρια και τουριστικά αξιοθέατα της χώρας παραμένουν κλειστά στα πλαίσια του σχεδίου της τουρκικής κυβέρνησης για να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας.

Όσο αφορά την τουρκική λίρα, δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερες αλλαγές, ωστόσο εμφανίζεται ελαφρώς αποδυναμωμένη (0.3%) σε σχέση με το δολάριο.

Τέλος, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας υποβάθμισε τις προσδοκίες σχετικά με τον πληθωρισμό μέχρι και το τέλος του έτους, αφώνοντας έτσι ανοιχτό το σενάριο να πραγματοποιηθούν πρόσθετες μειώσεις επιτοκίων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ