Ρίχνουν «σωσίβιο» σωτηρίας στην τουρκική λίρα

Πουλώντας ξένα νομίσματα με την ελπίδα ότι θα επιβραδύνουν την πτώση.

Η Τουρκία προσπαθεί να ενισχύσει με κάθε τρόπο την τουρκική λίρα, η οποία πλησιάζει ολοένα και περισσότερο προς ένα νέο αρνητικό ρεκόρ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αύξησε την Τρίτη τον αριθμό των συναλλαγών-ανταλλαγών με ξένα νομίσματα για τους ιδιώτες δανειστές, με σκοπό την αύξηση των νομισματικών αποθεματικών της, κάτι που εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί εν τέλει μέσω του ντόπιου δανεισμού.

Η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση για 5η ημέρα, επεκτείνοντας τις συνολικές απώλειες για το τρέχον έτος σε 16%. Παράλληλα, το νόμισμα δέχεται ισχυρές πιέσεις παρά τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης από την Κεντρική Τράπεζα.

Την ίδια ώρα, οι τουρκικές αρχές πούλησαν δολάρια με σκοπό να επιβραδύνουν την πτώση της λίρας, κάτι που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια των ξένων επενδυτών να πραγματοποιούν συναλλαγές η ακόμα να εμπορεύονται τοπικά περιουσιακά στοιχεία. Σύμφωνα με επίσημους κύκλους, οι κρατικές τράπεζες έχουν πουλήσει μέχρι στιγμής γύρω στα $500 εκ. ξένα νομίσματα.

Μόλις την περασμένη Δευτέρα, οι αρμόδιες αρχές ενέκριναν μέτρα που εμποδίζουν ουσιαστικά την πρόσβαση ξένων συναλλαγών εντός της «ζώνης» ρευστότητας που έχει δημιουργηθεί για την τουρκική λίρα, ενώ ορισμένες τοπικές τράπεζες έλαβαν εντολή να μην προσφέρουν καθόλου νομισματικές συναλλαγές σε πελάτες τους στο εξωτερικό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ