Ακριβότερα από πολλές χώρες πληρώνει η Κύπρος την έξοδο στις αγορές

Στην τρίτη θέση της σχετικής κατάταξης με τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων βρίσκεται η χώρα μας.

Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της ΚΔ παρουσιάζουν την μεγαλύτερη άνοδο στην Ευρωζώνη, κάτι που διαμηνύει ότι η Κύπρος ακόμα να πείσει τις αγορές για τη βιωσιμότητα του χρέους της, και όλα αυτά εν μέσω μιας πολύ κρίσιμης περίοδος για τα δημοσιονομικά του κράτους. 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η απόδοση των κυπριακών ομολόγων ανέρχεται στο 1,94% συγκριτικά με 0,57% που ίσχυε το τέλος Φεβρουαρίου σημειώνοντας άνοδο 137 ποσοστιαίων μονάδων. Αν και οι αποδόσεις παρουσιάζονται χαμηλές λόγω του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εν τούτοις η άνοδος των κυπριακών ομολόγων έχει την μεγαλύτερη αύξηση από όλες τις χώρες στην Ευρωζώνη.

Σε ότι αφορά τις ευρωπαϊκές χώρες του Βορρά όπως την Γερμανία, την Αυστρία, την Ολλανδία και την Φινλανδία, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων τους παραμένουν αρνητικές εν αντιθέσει με τις αντίστοιχες αποδόσεις του Νότου όπου στις χώρες όπως η  Κύπρος, η Ιταλία και η Ελλάδα ανεβαίνει συνεχώς το κόστος δανεισμού και υπολογίζεται γύρω στο 2%, με την Ελλάδα να κατέχει τα "πρωτεία" της σχετικής λίστας φτάνοντας στο 2,13%.

Τέλος, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδη επισήμανε  ότι η κυπριακή οικονομία δεν θα ανακάμψει "εν μια νυκτί" και απαιτείται σταθερή και σωστή διαχείριση των πόρων που έχει το κράτος στην κατοχή του, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση του πως με "κοινωνική ευθύνη και σύνεση στο τέλος θα αποφευχθεί ένα νέο μνημόνιο".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ