Μήπως τελικά δεν έφερε ο ιός την ελέυθερη πτώση της γερμανικής οικονομίας;

Προβλήματα υπήρχαν πολύ πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

Η γερμανική οικονομία δεν "υποβαστάζεται" πλέον σε γερά θεμέλια , καθώς το πλήγμα από το κόστος και το αντίκτυπο του κορωνοϊό στην χώρα  είναι ήδη αρκετά βαρύ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η ελέυθερη πτώση στην γερμανική οικονομία μπορεί να έλαβε χώρα μετά την έξαρση της επιδημίας τον Μάρτιο, ωστόσο η "γερμανική μηχανή" χρειαζόταν επιδιόρθωση πολύ πριν το ξέσπασα του κορωνοϊού. 

Από πέρυσι εξάλλου πολλοί ήταν εκείνοι που καλούσαν το Βερολίνο να εγκαταλείψει το δόγμα των πλεονασματικών προϋπολογισμών και να αυξήσει τις δαπάνες του, καθώς το 2019 η γερμανική οικονομία είχε στους ρυθμούς ανάπτυξης τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης μετά την Ιταλία. 

«Η κυβέρνηση Μέρκελ στηριζόμενη και σε μία κοινή γνώμη που δεν της αρέσουν τα χρέη, απέφυγε με ζήλο την ουσιαστική αύξηση των δαπανών, ακόμη και σε περιόδους που μπορούσε να δανειστεί χωρίς κόστος» σχολιάζει το Bloomberg και προσθέτει ότι η έκταση του σημερινού σχεδίου τόνωσης (είναι το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως μετά από εκείνο των ΗΠΑ) αποκαλύπτει τώρα ότι υπήρχαν μεγάλα περιθώρια και προοπτικές.

Η αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων 10 ετών δεν αύξησε την ανθεκτικότητα της γερμανικής οικονομίας στην αντιμετώπιση των κρίσεων, τονίζει ο Κρίστιαν Όντενχαλ, επικεφαλής οικονομολόγος του Centre for European Reform. « Αποφύγαμε να προχωρήσουμε σε μεγάλη αύξηση των δημοσίων δαπανών ή σε σημαντική μείωση των φόρων. Μάλλον θα έπρεπε να έχουμε κάνει και τα δύο» συμπλήρωσε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ