Η Tesla πιάνει κορυφή στην αγορά αυτοκινήτου

Πρώτη φορά μια εταιρεία που δεν βασίζει την παραγωγή της στα συμβατικά καύσιμα καταλαμβάνει την κορυφή στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά αυτοκινήτου.

Η Tesla Inc. εκτόπισε την Toyota Motor Corp. από την θέση της πιο πολύτιμης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, υπογραμμίζοντας τον ενθουσιασμό των επενδυτών για μια εταιρεία που προσπαθεί να μεταμορφώσει μια βιομηχανία που βασιζόταν σε κινητήρες εσωτερικής καύσης για περισσότερα από 130 χρόνια.

Όπως αναφέρεται στο Bloomberg, οι μετοχές της Tesla, οι οποίες έχουν υπερδιπλασιαστεί από την αρχή του έτους, αυξήθηκαν κατά 3,5% στις ημερήσιες συναλλαγές της Τετάρτης, δίνοντάς της κεφαλαιοποίηση αγοράς 207,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας τα 201,9 δισεκατομμύρια δολάρια της Toyota.

Η Tesla γίνεται η πιο πολύτιμη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Elon Musk αγνόησε ή παραβίασε πολλούς από τους καθιερωμένους κανόνες της αυτοκινητοβιομηχανίας τα τελευταία 10 χρόνια από τότε που ανέλαβε την Tesla, πουλώντας αυτοκίνητα στο διαδίκτυο ή συναρμολογώντας οχήματα υψηλού κόστους στην Καλιφόρνια. Ενώ η αξία της εταιρείας του έχει αυξηθεί, παραμένει ένα χάσμα στην παραγωγή οχημάτων της εταιρείας του και των μεγαλύτερων κατασκευαστών αυτοκινήτων στον κόσμο.

Η Tesla παρήγαγε 103.000 οχήματα το πρώτο τρίμηνο, ή περίπου το 4% των σχεδόν 2,4 εκατομμυρίων που κατασκευάστηκαν από την Toyota, η οποία βασίστηκε στο προσιτό της τιμής και στην αξιοπιστία που υποστηρίζεται από καινοτομίες και στην κατασκευή μεγάλων ποσοτήτων αυτοκινήτων. 

Η Tesla έγινε η δεύτερη πιο πολύτιμη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο τον Ιανουάριο, όταν ξεπέρασε τη Volkswagen AG. Τώρα αξίζει περισσότερο από το διπλάσιο του γερμανικού γίγαντα. 

Αξίζει να σημειωθεί  πως 130 χρόνια μετά από την εμφάνιση του πρώτου αυτοκινήτου είναι η πρώτη φορά που μια εταιρεία που στηρίζει την ανάπτυξη της στην κατασκευή οχημάτων που κινούνται αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι πετρέλαιο ή τα υποκαταστάτα του, καταλαμβάνει την κορυφή στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά αυτοκινήτου.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ