Γιατί τα νέα δάνεια των ελληνικών τραπεζών δεν είναι αρκετά

Ο Γιάννης, 51 ετών ιδιοκτήτης μιας online ελληνικής εταιρείας διανομής φαγητού στην Αθήνα, αγωνίζεται να κρατήσει ζωντανή την επιχείρησή του επειδή δεν μπορεί να βρει αρκετή χρηματοδότηση.

Πηγή: Bloomberg

Το αίτημά του για τραπεζικό δάνειο ύψους 50.000 ευρώ για κεφάλαιο κίνησης συναντήθηκε με αυτό που θεωρεί ως παράλογη απαίτηση εξασφάλισης, αναγκάζοντάς τον να εγκαταλείψει τα σχέδια του για επέκταση της πλατφόρμας του για την παράδοση από σουβλάκια, γύρο μέχρι και πίτσες. Τώρα απασχολεί μόνο τρία άτομα, από 23 το 2008.

Όπως ο ίδιος είπε, "Χωρίς να παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις στις τράπεζες, δεν εκταμιεύουν περισσότερα από 2.000 έως 3.000 ευρώ. Την ίδια ώρα ο Γιάννης αρνείται να αναφέρει το οικογενειακό του όνομα από φόβο μήπως οι δανειστές παραβιάσουν τις υποχρεώσεις τους. "Αν έχω να χάσω το σπίτι μου για να υποστηρίξω την επιχείρησή μου, θα ήθελα να χάσω το τελευταίο."

Μετά την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή διάσωσή της στις 20 Αυγούστου, οι τράπεζες της χώρας αντιμετωπίζουν αυξανόμενες απαιτήσεις από ιδιώτες και εταιρείες για να βοηθήσουν στη λίπανση των τροχών της πραγματικής οικονομίας.

Η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank Ergasias AE, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και η Alpha Bank AE πρόκειται να εφοδιάσουν φέτος μέχρι και 11 δισ. Ευρώ με τη μορφή νέων δανείων. Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σχέση με τις χορηγήσεις ύψους 8,6 δισ. ευρώ το 2017.

Ωστόσο, ίσως αυτό δεν αρκεί για μια οικονομία που έχει χάσει περισσότερο από το ένα τέταρτο της παραγωγής της κατά την τελευταία δεκαετία και αγωνίζεται να επιστρέψει. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τις ελληνικές τράπεζες να διαδραματίσουν τον ρόλο τους τον Δεκέμβριο και να στηρίξουν βιώσιμες επιχειρήσεις και νοικοκυριά με ρευστότητα. Οι τράπεζες, οι οποίες είναι θαμμένες κάτω από βουνά από κακό χρέος, είναι επιφυλακτικές και ίσως χρειαστούν περισσότερη ενθάρρυνση, ενώ η χώρα πρέπει να προσελκύσει ξένες άμεσες επενδύσεις.

Κενά Χρηματοδότησης

"Υπάρχουν ευκαιρίες στην Ελλάδα για επενδύσεις αλλά υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης και ακόμη και όταν υπάρχει ρευστότητα, το κόστος του κεφαλαίου είναι πολύ υψηλό", δήλωσε ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος ήταν διαπραγματευτής διάσωσης της Ελλάδας μεταξύ 2012 και 2014.

Για την Ελλάδα, το 2017 ήταν το καλύτερο έτος από το 2006 όσον αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 3,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλό για να βοηθήσει στην υποστήριξη μιας βιώσιμης ανάκαμψης της οικονομίας.

"Οι πραγματικές επενδύσεις εξακολουθούν να είναι λιγότερο από το 40% του επιπέδου πριν από την κρίση και τώρα αντιπροσωπεύουν μόλις 13% του ΑΕΠ, ήτοι το ήμισυ του επιπέδου πριν από την κρίση (25%)", ανέφερε η HSBC σε έκθεση της τον Ιούλιο.

Ξεκλειδώστε Επενδύσεις

Η Ελλάδα έχει τώρα "μια μεγάλη ευκαιρία να δείξει μεγαλύτερη ανοχή στις άμεσες ξένες επενδύσεις, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην άρση του αναπτυξιακού δυναμικού της χώρας", ανέφερε η τράπεζα του Λονδίνου. Για το 2018, η κυβέρνηση αναμένει αύξηση 2,5%, η οποία θα είναι η υψηλότερη από το 2007.

"Αυτό που μπορεί να ξεκλειδώσει τις επενδύσεις είναι το γεγονός ότι τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία είναι φθηνά και ένα μεγάλο μέρος του ανέργου εργατικού δυναμικού είναι καλά μορφωμένο και μπορεί να απασχολείται σε ανταγωνιστικούς μισθούς", δήλωσε ο Τσακλόγλου.

Εν τω μεταξύ, οι ελληνικές τράπεζες πιέζονται να μειώσουν τα επισφαλή δάνεια και να εξασφαλίσουν ότι, τα νέα δάνεια που θα κάνουν θα είναι «ασφαλή στοιχήματα». Στο τέλος Μαρτίου, η μη εξυπηρετούμενη έκθεση του τραπεζικού συστήματος ανερχόταν σε 92,4 δισ. ευρώ, ήτοι το ήμισυ του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας. Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν την έκθεση τους σε επισφαλή δάνεια στα 64,6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019, καθιστώντας τους υπερβολικά επιφυλακτικούς όσον αφορά τη χρηματοδότηση κάθε είδους έργου.

Ο Γιάννης επισημαίνει ότι η εταιρεία του εξυπηρετεί όλο το χρέος του, κάτι το οποίο όπως λέει θα ήταν αρκετό στο παρελθόν για να εξασφαλίσει ένα νέο δάνειο.

Όσο μεγαλύτερο τόσο το καλύτερο

Οι μεγαλύτερες εταιρείες συμπεριφέρονται καλύτερα. Οι τράπεζες ομαδοποίησαν περισσότερα κεφάλαια για μεγαλύτερες εταιρείες που μπορούν να παράσχουν εύκολα τις απαραίτητες εξασφαλίσεις για τις νέες πιστώσεις που ζητούν. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει διοχετεύσει τα μισά νέα δάνεια σε μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ η Alpha Bank φέτος προσπαθεί να αυξήσει το ποσοστό των δανείων προς τους λιανικούς πελάτες.

Η Eurobank σχεδιάζει επίσης να διαθέσει 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε εταιρικά δάνεια ή περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού ποσού των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ νέων δανείων το 2018.

Αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι ψήφος εμπιστοσύνης από εξωτερικούς επενδυτές, δήλωσε ο Τσακλόγλου.

"Εάν οι αλλοδαποί επενδύσουν τα χρήματά τους στη χώρα, θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα για τους εγχώριους καταθέτες, τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις εταιρείες, ότι οι κίνδυνοι έχουν υποχωρήσει και μπορούν να φέρουν τα χρήματά τους πίσω στο τραπεζικό σύστημα", ανέφερε. "Και ένας καλός κύκλος θα μπορούσε να ξεκινήσει."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ