Ανησυχία για τις αναδυόμενες αγορές - Ποιος ο ρόλος της Τουρκίας

Παραμένουν οι ανησυχίες των διεθνών αναλυτών για την κατρακύλα της τουρκικής λίρας, δεδομένων των κακών χειρισμών της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, παρά το γεγονός ότι από κάποιους η Τουρκία χαρακτηρίζεται ως «το κλειδί» των εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομική ισορροπία. 

Πηγή: Bloomberg

Δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg για τους κινδύνους που εξαπλώνονται στις αναδυόμενες αγορές, αναφέρει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ενδεχομένως να μην προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με τις οποίες θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη των αγορών προς την οικονομία της χώρας. 

Όπως τονίζει, οι διεθνείς επενδυτές ανησυχούν σε σχέση με τους κινδύνους οι οποίοι κάνουν αισθητή την παρουσία τους στις μέχρι σήμερα αναδυόμενες αγορές.

«Την ώρα που οι αποδόσεις στις ΗΠΑ ανεβαίνουν, ο φόβος των επενδυτών στις αναδυόμενες αγορές έχει εκτοξευτεί. Από τα φορολογικά προβλήματα που εμφανίζονται στην Αργεντινή και τα “δίδυμα ελλείμματα” της Τουρκίας, στα εκλογικά ζητήματα στην Βραζιλία και τις μεταρρυθμίσεις στην Νότια Αφρική». 

Σε γενικές γραμμές, η πίεση που ασκείται στις αναδυόμενες αγορές έχει μεταφερθεί από τα εθνικά νομίσματα στην αγορά μετοχών και κατά συνέπεια στις ίδιες τις επιχειρήσεις, οι οποίες έρχονται αντιμέτωπες με αυξημένα κόστη χρηματοδότησης που δεν τις αφήνουν να εκμεταλλευτούν την ανάπτυξη που επανέρχεται στον «ανεπτυγμένο κόσμο». 

Επιπλέον, τα μέτρα που λαμβάνει ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όπως οι δασμοί, «δεν βοηθούν την κατάσταση».

Όπως αναφέρει στο Bloomberg η διεθνής αναλύτρια Kay Van-Petersen, τα πράγματα αναμένεται να επιδεινωθούν κι άλλο πριν τελικά επανέλθουν στα κανονικά επίπεδα. 

«Καταλύτης των εξελίξεων θα μπορούσε να είναι η Τουρκία. Οι προσδοκίες από τις ΗΠΑ και την Κεντρική τους Τράπεζα (Fed) είναι πολύ χαμηλές, με τον Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει κυρώσεις προς διάφορες κατευθύνσεις οι οποίες εν τέλει βλάπτουν τις αναδυόμενες αγορές περισσότερο απ’ όσο βλάπτουν τις ΗΠΑ», είπε.