Κίνα: Τα αμερικανικά εργοστάσια δεν μπορούν να επιστρέψουν στις ΗΠΑ

Νέος πόλεμος έχει ξεκινήσει ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα μετά την προτροπή του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς εταιρίες όπως η Ford και η Apple να μεταφέρει τα εργοστάσιά του σε αμερικανικό έδαφος αν θέλει να αποφύγει την επιβολή δασμών. 

Πηγή: Bloomberg

Σύμφωνα με κινεζικά μέσα, η προσπάθεια Τραμπ «θα πέσει στο κενό», καθώς παραβλέπει διαδικασίες εξέλιξης δεκαετιών, όσον αφορά στην αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού οι οποίες έφεραν μετακίνηση των εργοστασίων  από τις προηγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ σε αναπτυσσόμενες όπως Κίνα, λόγω του χαμηλού κόστους. 

Η εν λόγω μετακίνηση, προσθέτουν, αποτέλεσε ένα «win-win situation», τόσο για τις πολυεθνικές εταιρίες, όσο και για τις αναπτυσσόμενες χώρες. 

«Τώρα, η διοίκηση Τραμπ, με τους δασμούς που επέβαλε, επιδιώκει να αντιστρέψει αυτή την διαδικασία, ωστόσο δεν μπορεί να αντιληφθεί πως δεν μπορεί να αντέξει τις πιέσεις της αγοράς», αναφέρει φιλοκυβερνητικό μέσο στο κύριο άρθρο του. 

Προσθέτει δε ότι η μετακίνηση των εργοστασίων, μπορεί να γλίτωνε τις πολυεθνικές από τους επιπλέον δασμούς της αμερικανικής κυβέρνησης, ωστόσο θα τις έκανε να πληρώνουν ένα πολύ μεγαλύτερο συνολικό κόστος παραγωγής για τα προϊόντα τους, αν αυτή μεταφερθεί σε αμερικανικό έδαφος.