Η Μαλαισία εξετάζει φορολογία στα έσοδα από τα κέρδη 

Για να ενισχύσει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πηγή: Bloomberg

Η Μαλαισία θα επιβάλει σύντομα νέους φόρους για να ενισχύσει τον κρατικό προϋπολογισμό ο οποίος έχει περιοριστεί από το χρέος και τις αλλαγές στη συνεισφορά στην κατανάλωση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Mahathir Mohamad.

Η κυβέρνηση μπορεί επίσης να χρειαστεί να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία για να συγκεντρώσει χρήματα για να πληρώσει το "τεράστιο χρέος", δήλωσε σε φόρουμ στην Κουάλα Λουμπούρ, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι οι ξένες επενδύσεις θα εξακολουθήσουν να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη του έθνους. Δεν διευκρίνισε ωστόσο, ποιους νέους φόρους εξετάζει.

Το έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας αντιμετωπίζει χρέη και υποχρεώσεις άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων (241 δισεκατομμύρια δολάρια), και επιδεινώθηκε από τις κρατικές εγγυήσεις για τα χαρτονομίσματα που εκδόθηκαν από τα προβληματικά ταμεία 1MDB και την αντικατάσταση ενός σαρωτικού καταναλωτικού φόρου με μια πιο επιλεκτική εισφορά.

Η Μαλαισία επικεντρώνεται τώρα σε πρόσθετες εκδόσεις ομολόγων και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των συμμετοχών σε «μη κρίσιμες και μη στρατηγικές εταιρείες» για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για να επιτύχει το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος 2,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Lim Guan Eng.

Μια από αυτές τις εταιρείες θα μπορούσε να είναι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petroliam Nasional Bhd., αν και ο Μαλαισιανός Πρωθυπουργός Mahathir δεν έχει λάβει απόφαση ακόμα για το αν θα το προσφέρει μέσω μιας πρώτης δημόσιας προσφοράς.