Οι καταναλωτές πολυτελείας αγοράζουν ακόμα τσάντες, αλλά όχι BMW

Στην Κίνα.

Πηγή: Bloomberg 

Οι πολυτελείς αγοραστές της Κίνας μπορεί να αποφεύγουν τα ακριβότερα αυτοκίνητα, αλλά εξακολουθούν να βρίσκουν όρεξη για τσάντες και σαμπάνια, καθώς ο εμπορικός πόλεμος παίζεται άνισα σε ολόκληρο το τοπίο λιανικής πώλησης.

Οι κάρτες αναφοράς από την LVMH, το σπίτι των δερμάτινων ειδών Louis Vuitton και της σαμπάνιας Dom Pérignon, καθώς και οι χειριστές χαρτοπαικτικών λεσχών στο Μακάο προσφέρουν ενδείξεις ότι η εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ και η συνοδευτική οικονομική επιβράδυνση δεν απογοητεύουν εξ ολοκλήρου την Κίνα και τις λιανικές πωλήσεις. Αυτό συμβάλλει στην αντιστάθμιση των σεναρίων στις εκθέσεις BMW και Mercedes καθώς και στα πολυτελή γραφεία ακινήτων.

Ο γαλλικός γίγαντας LVMH δήλωσε την Τρίτη ότι ο λιανικός λιανοπωλητής DFS έκανε εξαιρετικά καλά τους βασικούς κινεζικούς τουριστικούς προορισμούς του Χονγκ Κονγκ και το θύλακα τυχερών παιχνιδιών στο Μακάο, ενώ οι επιχειρήσεις κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών της εταιρείας «μεγαλώνουν ραγδαία» και στην Κίνα. Σε όλο τον κόσμο, "όλες οι γεωγραφικές περιοχές προχώρησαν καλά", δήλωσε η LVMH, καθώς ανακοίνωσε 10% άλμα στις πωλήσεις του τρίτου τριμήνου.

Ο οικονομικός αντίκτυπος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κλιμακώθηκε τον προηγούμενο μήνα, όταν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ έβαλε δασμούς 10% επί των κινεζικών εισαγωγών ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων συμπεριλαμβανομένων των τσαντών και είπε ότι η εισφορά θα μετατοπιστεί στο 25% το 2019. Η Κίνα δήλωσε ότι θα αντισταθμίσει με εισφορές στα αμερικάνικα προϊόντα αξίας $60 δισεκατομμυρίων.

Χρυσή εβδομάδα

Οι Κινέζοι καταναλωτές συνιστούν το μερίδιο της ανάπτυξης του λιονταριού για την επιχείρηση πολυτελείας, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός οικογενειών διασχίζει το όριο εισοδήματος για να γίνει εύπορος.

Αρωγή εμφανίστηκε επίσης στο Μακάο κατά τη διάρκεια των διακοπών Golden Week, η οποία θεωρείται συχνά ως θερμόμετρο για την οικονομία της Κίνας. Οι κινεζικές αφίξεις τουριστών στο μεγαλύτερο κέντρο τυχερών παιχνιδιών παγκοσμίως για την περίοδο που έληξε την Κυριακή σημείωσαν άνοδο 14% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι υψηλοί κύλινδροι στοιχηματίζουν 10% περισσότερο στις πρώτες έξι ημέρες του Οκτωβρίου από     ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με την Morgan Stanley.

Παρόλα αυτά, η ισχυρή απόδοση των καζίνο δεν εξαλείφει τις ανησυχίες των αναλυτών ότι ο κλάδος θα αναπτυχθεί με βραδύτερο ρυθμό τους επόμενους μήνες εν μέσω της εξασθένησης της μακροοικονομίας στην Κίνα.

Άλλοι τομείς της αγοράς πολυτελείας δεν ήταν τόσο τυχεροί κατά τη χρυσή εβδομάδα. Ενώ οι διακοπές είναι συνήθως μια περίοδος έντονης αγοράς για πωλήσεις στο νέο σπίτι, οι συναλλαγές φέτος ήταν οι χαμηλότερες από τουλάχιστον το 2014, σύμφωνα με την China Securities Co. Τα επίσημα στοιχεία πωλήσεων για τον Οκτώβριο πρόκειται να γίνουν γνωστά την επόμενη εβδομάδα.

Τα κινέζικα νοικοκυριά επίσης αγνοούν τη διάθεσή τους σε άλλα είδη μεγάλης αξίας. Η Jaguar Land Rover, η βρετανική μάρκα που ανήκει στην Tata Motors Ltd., ανέφερε ότι οι πωλήσεις στην Κίνα υποχώρησαν 46% τον περασμένο μήνα, εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με τις μεταβολές των εισαγωγικών δασμών και τις εμπορικές εντάσεις.

Η μόδα κρατάει καλύτερα

Η Chow Tai Fook Jewellery Group Ltd., η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης κοσμημάτων παγκοσμίως σε έσοδα, σημείωσε διψήφια αύξηση πωλήσεων στην ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ για το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο.

Οι πωλήσεις ίδιων καταστημάτων στο Χονγκ Κονγκ αυξήθηκαν κατά 26%, βοηθούμενη από τη "βελτίωση των τοπικών καταναλωτικών δαπανών και την αναζωογόνηση της ηπειρωτικής επίσκεψης".

Οι μετοχές της LVMH σημείωσαν άνοδο 1,4% στην Ευρώπη την Τρίτη μετά την ανακοίνωση των βελτιωμένων αποτελεσμάτων της, συμβάλλοντας στην αντιστροφή των απωλειών στις αρχές του μήνα.

Η κινεζική ζήτηση είναι "άθικτη", δήλωσε ο Deborah Aitken, αναλυτής της Bloomberg Intelligence στο Λονδίνο. "Η LMVH είναι η πρώτη που επιβεβαιώνει ότι οι ασιατικές αγορές είναι πλούσιες."