Οι Σαουδάραβες μποϊκοτάρουν την Amazon

Εξαιτίας της Washington Post.

Πηγή: Bloomberg

Συγκεκριμένα, οι Σαουδάραβες είναι θυμωμένοι από την κάλυψη του Βασιλείου από την εφημερίδα Washington Post της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι για αυτό και πρόκειται να μποϊκοτάρουν την Amazon καθώς ο ιδιοκτήτης των δυο είναι ο ίδιος. Ο δισεκατομμυριούχος Αμερικάνος Τζέφ Μπέζος. 

Το "Boycott Amazon" ήταν μια από τις κορυφαίες τάσεις στο Twitter, για αρκετές ώρες την Κυριακή καθώς οι χρήστες δημοσίευαν φωτογραφίες που απεικόνιζαν τη διαγραφή της εφαρμογής της Amazon στα κινητά. 

Την ίδια ώρα, οι Σαουδάραβες ζήτησαν μποϊκοτάζ και της θυγατρικής Souq.com που απέκτησε πέρσι η Amazon. 
Ούτε η Amazon ούτε η Washington Post δεν σχολίασαν. 

Πολλοί πολίτες έχουν αισθανθεί ότι η χώρα τους είναι υπό επίθεση, δεδομένου ότι οι Σαουδάραβες πράκτορες σκότωσαν τον Κασόνγκι, ένα δημοσιογράφο της Post και ένοιωσαν επικριτές, στο προξενείο του βασιλιά στην Κωνσταντινούπολη. 

Έχουν αναστατωθεί ιδιαίτερα από ένα άρθρο op-ed του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην Ταχυδρομική Υπηρεσία και από την κάλυψη της εφημερίδας - μαζί με άλλα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης - με τρομακτικές πληροφορίες για τη δολοφονία που έλαβαν από ανώνυμους Τούρκους αξιωματούχους.

«Πόλεμος των μέσων ενημέρωσης»

"Ήταν προφανές μπροστά στα μάτια μας ότι πρόκειται για έναν οργανωμένο πόλεμο των μέσων μαζικής ενημέρωσης", δήλωσε ο Bandar Otyf, δημοσιογράφος της Σαουδικής Αραβίας με περισσότερους από 100.000 ακολούθους στο Twitter, που ήταν μεταξύ εκείνων που ζητούσαν το μποϊκοτάζ. "Ως χρήστες Twitter και ακτιβιστές και πολίτες, δεν έχουμε εξουσία στο εξωτερικό, αλλά έχουμε απλά πράγματα όπως το μποϊκοτάζ ".
Πολλοί Σαουδάραβες μαθαίνουν για πρώτη φορά ότι ο Bezos, ιδρυτής και πρόεδρος του Amazon, κατέχει χωριστά την Washington Post, δήλωσε ο Otyf, προσθέτοντας ότι «αν επηρεάσουμε ακόμη και ένα μέρος της επιχείρησής τους, είμαστε ικανοποιημένοι».

Ενώ λίγοι στη Σαουδική Αραβία χρησιμοποιούν απευθείας το Amazon, το Souq.com είναι εξίσου δημοφιλές. Πέρυσι, το ταμείο κρατικών επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας επένδυσε σε ανταγωνιστική επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου που ονομάζεται Noon, η οποία ιδρύθηκε από τον πρόεδρο της Emaar Properties.

Ορισμένα μηνύματα σχετικά με το μποϊκοτάζ φαινόταν να αυτοματοποιούνται ή να αντιγράφονται και να επικολλούνται.

"Ήμουν τόσο ενθουσιασμένος για τη Μαύρη Παρασκευή, αλλά δυστυχώς, δεδομένου ότι το #Washingtonpost είναι διπλά πρότυπα κατά της χώρας μου #sudiArabia και υποστηρίζω την προπαγάνδα του Ερντογάν, αποφασίζω να σταματήσω οποιαδήποτε σχέδια για να αγοράσω οτιδήποτε στο @amazon". Επαναλήφθηκε οκτώ φορές σε διαφορετικούς λογαριασμούς με τα ίδια ορθογραφικά λάθη. Οι προσπάθειες επικοινωνίας με τους χρήστες πίσω από αυτούς τους λογαριασμούς δεν ήταν επιτυχείς.